Parochie H. Johannes de Doper houdt Actie Kerkbalans 2020

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl


REGIO - Kerkbalans is een gezamenlijke actie van meerdere kerkgenootschappen waaronder de katholieke kerk in Nederland. Zij werken al sinds 1973 samen in de Actie Kerkbalans en doen zo een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen ook de parochies in onze regio hun mede-parochianen in januari een financiële bijdrage te willen leveren aan hun eigen plaatselijke kerk. Zo ook de parochie H. Johannes de Doper.

“De kerk krijgt geen subsidie. Onderhoud van gebouwen waaronder de kerken, de koffie, maar ook het personeel en missionaire en maatschappelijke projecten kosten geld, veel geld. Daarom is er de Actie Kerkbalans”, legt Rinus van den Heuvel namens de werkgroep Kerkbalans van de parochie uit. “Vanuit een zijbeuk hebben wij begrepen dat de jaarlijkse totaalkosten die te maken hebben met het onroerend goed van parochie H. Johannes de Doper ruim 800.000 euro bedragen. Daarvan gaat bijna 450.000 naar onderhoud en instandhouding gebouwen, elektriciteit en verwarming en verzekeringen. We hebben het dan over 3 hoofdlocaties met samen 11 kerken en/of kapellen en daarnaast nog meerdere pastorieën. Er zijn wekelijks wel diverse onderhoudsproblemen die de aandacht opeisen. Op dit moment is het bijvoorbeeld zo dat van 4 kerken de kachel van de centrale verwarming eigenlijk helemaal op is en vervangen zou moeten worden. Je praat over een bedrag tussen de 40 en 50 mille.”

Kerkbijdrage
Er zou van een financieel gezonde situatie gesproken kunnen worden wanneer er jaarlijks zo’n 300.000 euro aan totale kerkbijdragen zou binnenkomen. “Helaas komen we maar net aan 20% van dat bedrag. Hoelang gaan we dat volhouden? Het parochiebestuur staat dus voor een geweldig moeilijke en complexe opgave. Er is vooral behoefte aan meedenken en meedoen om ervoor te zorgen dat we een levende parochie kunnen blijven.”

Andere opzet
Binnen parochie H. Johannes de Doper is dit jaar voor een andere opzet van de actie Kerkbalans gekozen. Voorheen werden er huis aan huis brieven bezorgd. Jaarlijks een gigantisch karwei voor een paar vrijwilligers om 6500 brieven te vouwen, in enveloppen te stoppen, te adresseren en vervolgens te bezorgen. De vertrouwde brief is daarom opgenomen in parochieblad D’n Doper, dat in december is verschenen. “Samen kunnen we van betekenis zijn en blijven voor de mensen om ons heen.”

Meer info: www.heiligejohannesdedoper.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties