Opslag in de cloud blijft stijgen in Nederland

Door 24 Webvertising

Tegenwoordig kun je op verscheidene platformen jouw foto’s, video’s, muziek, bestanden en nog veel meer in de cloud opslaan. Denk bijvoorbeeld aan wereldberoemde diensten als Dropbox, Google Drive en iCloud. Strato was benieuwd of Nederlanders gebruik maken van de cloud en heeft forsa en Norstat opdracht gegeven om hier onderzoek naar te doen, wat is gedaan via een enquête.

De marktonderzoekers van forsa hebben 1006 Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar ondervraagd over dit onderwerp. Hieruit blijkt dat inmiddels bijna 60 procent van de inwoners van ons land gegevens bewaart op een opslag in de cloud. Deze trend gaat alleen maar verder stijgen. Ongeveer twee vijfde van de mensen die de cloud niet gebruikt, geeft aan erover na te denken om een online opslag te nemen. Hierbij blijkt dat vrouwen wat terughoudender zijn dan mannen. Waarom dit zo is, is onduidelijk. Bovendien toont het onderzoek aan dat ouderen de cloud een stuk minder gebruiken dan andere leeftijdsgroepen. Van de deelnemers die tussen de 60 en 75 jaar oud zijn gebruikt slechts 44 procent een storage op het internet. Bij de 18- tot 29-jarigen ligt dit percentage aanmerkelijk hoger: 82 procent van deze groep slaat al data op in de cloud.

De voornaamste reden voor Nederlanders om gebruik te maken van de cloud is het bewaren van hun data. De opslagmethode wordt in principe gebruikt als een back-up. Hiervoor kun je ook een externe hard drive of een USB-stick aanschaffen, maar die kunnen natuurlijk kapotgaan. Dit is bij een online opslag niet het geval. 85 procent van de deelnemende Nederlanders geeft dan ook aan dat ze de cloud gebruiken om zichzelf te beschermen tegen het verlies van gegevens.

Een reden waarom ondervraagden geen gebruik maken van de cloud is dat ze bang zijn dat hun data slecht wordt beschermd. Ze denken onder meer dat hackers toegang kunnen krijgen tot hun foto’s en andere bestanden. Ook is een deel bang dat geheime diensten of andere onbevoegde derden bij hun gegevens kunnen komen. Deze vrees is begrijpelijk: je wilt natuurlijk niet dat jouw privéfoto’s uitlekken en te zien zijn voor iedereen. Daarom kiest 72 procent van de niet-gebruikers nog altijd voor fysieke opslagmedia. Toch overweegt een deel van hen om de overstap naar de cloud te maken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties