Op Het Hooghuis hebben leerlingen heel veel te kiezen

Door Het Hooghuis

OSS - Het is leuker om naar school te gaan als je zelf invloed hebt op wat je leert. Ofwel: als leerlingen zelf kiezen waar ze mee bezig zijn, krijgen ze meer plezier in hun schoolwerk. Logisch, toch? Bij Het Hooghuis vinden ze dat ook. Naast verplichte vakken, die nodig zijn om een diploma te halen, hebben leerlingen op school heel veel te kiezen. Het onderwijs op Het Hooghuis is daar speciaal op ingericht. Vanaf de eerste dag kiezen leerlingen al vakken die ze leuk vinden en graag volgen.

Tanja Peters, voorzitter van de centrale directie van Het Hooghuis, legt uit: "Persoonlijk contact is volgens ons de basis van goed onderwijs. We willen onze leerlingen goed leren kennen en samen met hen ontdekken wat zij willen en kunnen. Dankzij alle keuzemogelijkheden bij Het Hooghuis ontdekken leerlingen gaandeweg wat bij hen past. Bovendien kunnen ze op school bezig zijn met wat ze graag doen en waar ze goed in zijn."

Zelf keuzes kunnen maken op school, daar draait het dus om. Het Hooghuis vat dat voor (toekomstige) leerlingen samen met de slogan: Jij kiest!

Jij kiest…

1. de school die bij je past.
Het Hooghuis heeft alle typen onderwijs in huis: van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Sommige locaties bieden hetzelfde onderwijsniveau aan, maar elk op hun eigen wijze. Leerlingen kiezen de school waar ze zich thuis voelen en waar ze kunnen toewerken naar hun eindexamen op een manier die bij hen past.

2. hoelang je brugperiode duurt.
Het onderwijs op Het Hooghuis is zo opgezet dat leerlingen voldoende tijd krijgen om te ontdekken welk leerniveau bij hen hoort. Misschien hebben ze daar één of twee jaar voor nodig, of bij havo/vwo drie jaar. Leerlingen krijgen die ruimte om zichzelf in hun eigen tempo te ontwikkelen. De brugperiode op Het Hooghuis is dus heel flexibel en dat is uniek. Zo kunnen leerlingen rustig wennen aan hun nieuwe school en de nieuwe manier van leren.

3. hoe je jouw talent ontwikkelt.
Naast het volgen van leuke en uitdagende keuzevakken zijn er nog allerlei andere manieren waarop leerlingen hun talenten op school ontwikkelen. Er is bijvoorbeeld een ontdeklab voor iedereen die meer wil leren over techniek, een masterclass Sport & Life Sciences en een topsportregeling voor sporttalenten. Leerlingen kunnen hun creativiteit ontwikkelen op het gebied van theater en muziek. Of hun talenkennis verdiepen met Cambridge bij Engels, DELE bij Spaans en DELF bij Frans. Ze kunnen ook Chinees volgen of meedoen met de Global Goals Ambassadors Club.
Om leerlingen goed voor te bereiden op de toekomst werkt Het Hooghuis met een eigen loopbaanoriëntatiemethode gericht op talentontwikkeling. Leerlingen denken op school al na over wat zij straks willen en kunnen gaan doen. Via de Talentencampus maken ze kennis met bedrijven in en om Oss. Hier kunnen ze later hun voordeel mee doen.

4. de extra ondersteuning die je wilt hebben.
Het Hooghuis wil iedere leerling geven wat hij nodig heeft, ook op het gebied van ondersteuning. De rol van de mentor is daarbij essentieel. De schoolprestaties en ontwikkeling van elke leerling worden zorgvuldig gevolgd door een mentor. Als iemand extra ondersteuning nodig heeft, zal de school daarover adviseren. Het Hooghuis is hier erg goed op ingericht; ze hebben ervaren zorgspecialisten en orthopedagogen in huis. Daarnaast hebben ze allerlei voorzieningen op school die leerlingen kunnen helpen, van huiswerkbegeleiding tot koersklassen. Leerlingen kiezen hoe ze zichzelf verder willen ontwikkelen en samen met hun school bekijken ze dan welke begeleiding passend is voor hen.

5. voor eigentijds onderwijs.
Het Hooghuis loopt voorop met eigentijds onderwijs. Op alle Hooghuis-scholen werken leerlingen met een eigen laptop. Veel lesmateriaal wordt bijvoorbeeld digitaal en in boekvorm aangeboden. Zo kunnen leerlingen kiezen welke leerstijl het beste bij hen past. Met hun laptop kunnen ze op allerlei manieren (extra) oefenen met de stof en snel informatie opzoeken. Bovendien krijgen ze les in mediawijsheid, zodat ze verstandige keuzes kunnen maken als ze het internet op gaan. Het Hooghuis is een Gezonde School, wat inhoudt dat ze leerlingen bewust maken van een gezonde levensstijl. Jong geleerd is immers oud gedaan. Ook stimuleren ze leerlingen om duurzaam te gaan leven en werken. De schoolrugzak wordt dus gevuld met meer dan alleen kennis, zodat leerlingen na hun tijd op Het Hooghuis klaar zijn voor de toekomst!

De scholen van Het Hooghuis

  • ZuidWest (vmbo-b/k): Ingericht op levensecht leren
  • Heesch (vmbo-g/t): Duidelijke lesstructuur waarbinnen jij zelf keuzes maakt
  • Stadion (vmbo-g/t): Ontdek jouw talent
  • Mondriaan College (havo/vmbo-t): De havo-specialist in Oss
  • Titus Brandsmalyceum (gymnasium/atheneum/havo): Uitdagend onderwijs op hoog niveau
  • De Singel (praktijkonderwijs): Samen maken wij er werk van

Voor meer informatie en open dagen kijk je op www.hethooghuis.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties