Noord-Brabant zet eindsprint registratie (land)bouwvoertuigen in

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - De afgelopen maand ziet de RDW een flinke stijging in het aantal registraties van (land)bouwvoertuigen. Twee van de drie is inmiddels geregistreerd. Voor de overige 187.000 voertuigen rest nog twee maanden om een registratie aan te vragen. Met 76 procent registraties is Noord-Brabant de op drie na beste provincie.

Na 1 januari 2022 mogen trekkers, rijdende werktuigen (MMBS’en) en getrokken materieel alleen nog op de openbare weg als ze bij de RDW geregistreerd zijn. De komende twee maanden kan dat nog online bij de RDW voor 18 euro per registratie. Vanaf 1 januari is registratie nog wel mogelijk, maar alleen na een keuring op een keuringsstation. Dat kost minimaal 140 euro en bij de meeste voertuigen zelfs meer.

Druk om registratie te regelen
De afgelopen maand kreeg de RDW gemiddeld 20.000 aanvragen per week binnen, bijna drie keer zoveel als de maanden daarvoor. “Eigenaren weten wel dat hun voertuig geregistreerd moet worden, maar hebben het moment om daarmee te beginnen steeds uitgesteld”, zegt conversiemanager Rob van Dokkumburg. “Die indruk krijgen we door gesprekken op beurzen, bij de klantenservice en met branchevertegenwoordigers. De meesten hebben ook al gecheckt hoe het werkt. Inmiddels voelen de meeste eigenaren wel de druk om de registratie snel nog te regelen. Ze weten dat dit vanaf 1 januari veel moeilijker en duurder is.”
In totaal is voor 363.000 van de 550.000 trekkers, rijdende werktuigen en getrokken materieel een registratie aangevraagd. Waar het aantal trekkers, (land)bouwaanhangwagens en getrokken materieel goed op schema zit, loopt het aantal registraties voor rijdende werktuigen nog flink achter. Voor motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), zoals ze officieel heten, zijn nog maar 55.000 registraties van het verwachte totale aantal van 130.000 aangevraagd.

Divers scala aan voertuigen
Het gaat om verschillende voertuigen die in de bouw, infra, logistiek, groen, op de boerderij en op het land gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbeeld trekkers, zelfrijdende oogstmachines, dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, verreikers en heftrucks. Registreren is nodig als ze harder dan 6 kilometer per uur kunnen rijden en op de openbare weg komen. Dat geldt ook voor land- en bosbouwaanhangwagens en rijdende (land)bouwmachines die harder dan 25 kilometer per uur kunnen rijden.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties