Vijftien tot dertig procent minder restafval

Nascheidingsinstallatie afval mogelijk in Oost-Brabant

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OOST-BRABANT - Marktpartijen zien kansen tot realisatie en exploitatie van een nascheidingsinstallatie (NSI) in Oost-Brabant. Tot die conclusie komen de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Meierijstad, Oss, 's-Hertogenbosch, Valkenswaard en de provincie Noord-Brabant op basis van een marktconsultatie die zij lieten uitvoeren. Negen afvalverwerkende organisaties namen deel aan deze marktconsultatie. Gemeente Landerd werkt samen met Oss voor de inzameling van gft- en restafval in Reek, Schaijk en Zeeland.

Ondanks dat bronscheiding steeds meer plaatsvindt en hard nodig is om de doelstellingen te realiseren, kan hergebruik van grondstoffen worden vergroot door daarbovenop huishoudelijk afval na te scheiden. Met bestaande technieken voor nascheiding kan vijftien tot dertig procent minder restafval worden gerealiseerd. Het gaat daarbij om relatief ‘rijk’ restafval waar nog voldoende PMD (plastic, metaal, drinkpakken) en keukenafval in zit. Hierbij gaat het met name om restafval afkomstig uit hoogbouw en/of stedelijke gebieden. De inzet van nascheiding helpt de betrokken gemeenten hun afvaldoelstellingen te bereiken en de kosten van afvalverwerking te beperken.

Vervolgtraject
De resultaten uit de marktconsultatie worden voorgelegd aan de gemeenteraden. Ook worden de gemeenteraden geïnformeerd over de volgende stappen in het onderzoekstraject. Daarnaast worden de komende periode andere Brabantse gemeenten en AfvalSamenwerking Limburg benaderd om na te gaan of zij interesse hebben in deelname. In de tweede helft van 2021 worden gemeenten gevraagd of zij deel willen nemen aan een regionaal samenwerkingsverband gericht op realisatie van een NSI. Het streven is om in 2028 een NSI operationeel te hebben.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties