Anderhalve kilo afval per persoon per dag

'Met een paar simpele stappen hoef je al minder afval weg te gooien'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Per persoon gooien we in Nederland dagelijks anderhalve kilo afval weg. Daarom organiseert Milieu Centraal, samen met verschillende partners, de Week Zonder Afval. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september kom je in het hele land acties tegen om de afvalberg flink te laten slinken. Laat spullen maken in een Repair Café, scoor unieke items in de kringloopwinkel en neem je eigen beker mee voor een koffie to-go. Tijdens de week kun je met makkelijke tips zelf aan de slag. En via de Doenkies app kun je aan acties meedoen en daarmee sparen voor een goed doel.

Een persoon gooit gemiddeld bijna vijfhonderd kilo afval per jaar weg. Ook al wordt daar een groot deel van gerecycled, het is beter om de afvalberg te verkleinen. "Met een paar simpele stappen hoef je al minder afval weg te gooien", stelt Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal. "Ik neem bijvoorbeeld mijn hervulbare beker mee als ik op pad ga, lees de krant online en tuingereedschap, zoals een heggenschaar, deel ik met mijn buren."

Heel Nederland in actie
Milieu Centraal slaat met verschillende partijen de handen ineen om te laten zien hoe Nederlanders hun bijdrage aan de afvalberg kunnen verkleinen. Onder andere Repair Cafés, kringloopwinkels, de NS en Zero Waste Nederland brengen met online en lokale acties afval minderen onder de aandacht. Zo bespaart een brievenbussticker tegen ongeadresseerde folders 32 kilo papier per jaar. Maar het scheelt ook veel afval als je iets kapots laat repareren in plaats van wat nieuws te kopen. Of als je spullen leent. En als we allemaal met een eigen hervulbare waterfles op pad gaan, zijn er per dag één miljoen minder plastic flesjes water nodig.

Goed doel
Via de Doenkies app kun je online meedoen aan een van de acties en ook nog eens geld sparen voor een goed doel. Zo scoor je nog meer met minder afval! Download de app via www.doenkies.nl en doe vanaf 7 september mee met de Week Zonder Afval.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties