Meer biodiversiteit in buitengebied Oss

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - De gemeente Oss en Brabants Landschap willen het leefgebied van diersoorten die leven op erven van huizen en boerderijen verbeteren. Denk aan de zwaluw, mus, uil en vleermuis. De erven of tuinen moeten wel liggen in het buitengebied. Bewoners van een erf of grote tuin buiten de bebouwde kom kunnen zich nu aanmelden voor het project ErvenPlus.

Veel diersoorten zijn afhankelijk van erven en het aangrenzende (boeren)land. Daar vinden ze voedsel en nestplaatsen. Veel erven zijn de afgelopen tientallen jaren steeds 'netter' geworden. Ook is er meer verharding voor de machines of gewoon vanwege minder onderhoud. Het gevolg is dat de erven nu minder geschikt zijn voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Dat is niet alleen jammer, maar ook problematisch omdat het ecosysteem daardoor nog meer uit evenwicht raakt. Veel soorten die op een erf wonen gaan al jaren achteruit in aantallen. Via dit project krijgen bestaande erven een plus voor meer biodiversiteit. Bovendien maakt de streekeigen beplanting het buitengebied van de gemeente Oss aantrekkelijker.

Erfscan
Woon je op een erf in het buitengebied en wil je maatregelen nemen om het leefgebied van meer diersoorten verbeteren? Meld je dan aan via www.brabantslandschap.nl/ervenplus. Deelnemen is kosteloos. Brabant Landschap neemt contact met je op voor het inplannen van een 'erfscan'. Zij bekijken dan welke maatregelen op jouw erf of in jouw tuin kunnen worden uitgevoerd. Denk daarbij aan gemengde hagen, fruitbomen, graanveldjes, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen. Aan de hand van de erfscan maken zij daarna een inrichtingsplan. Bij akkoord leveren ze ook het materiaal.

Derde keer
In de vorige twee rondes zijn in Brabant op ruim 1.100 erven zo’n 180.000 stuks bosplantsoen, fruitbomen en andere bomen aangeplant. Ook zijn er meer dan 8.000 nestkasten, muizenruiters en steenuil vriendelijke drinkbakken uitgedeeld. Het doel van ErvenPlus is om in Brabant de komende jaren 500 extra erven biodiverser in te richten. 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties