Maaslandcollege wint challenge Verduursamen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

OSS - Tijdens het drukbezochte Energiefestival 2019 in Eindhoven hebben leerlingen van 4 vwo van het Maaslandcollege in Oss alle aandacht naar zich toe getrokken. Zij gingen met de publieksprijs én de prijs van de vakjury (met daarin onder andere Anne-Marie Rakhorst, boegbeeld van Stichting Brabant Geeft Energie en Anne-Marie Spierings, gedeputeerde provincie Noord-Brabant) naar huis.

Vier Brabantse jongeren hadden een Challenge bedacht voor scholen voor voortgezet onderwijs, samen met de provincie, Brabant Geeft Energie, de Nationale Jeugdraad en De WaardenMakers. Daarvoor werd de titel VerduurSamen bedacht. De Challenge bestond het vergroten van bewustwording onder jongeren en het bedenken van creatieve en haalbare ideeën om scholen te verduurzamen. De provincie stelde een geldbedrag beschikbaar van duizend euro voor de uitvoering van plannen.

Tijdens de Week van de Duurzaamheid (begin oktober) gingen de leerlingen van 2 klassen 4 vwo van de school aan de slag. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan het Duurzaamheidsplein van de gemeente Oss. Tevens werden de resultaten van een door scholieren van de school uitgevoerde 0-meting over duurzaamheid op school gepresenteerd. Uit deze resultaten kwam naar voren dat er op school nog wel het een en ander kon gebeuren.
In 8 groepen zijn vervolgens plannen bedacht en uitgewerkt. Daarvoor moest een poster worden gepresenteerd, een invoeringsplan worden beschreven en een businessplan worden opgesteld. Resultaat: een boekwerk met 8 uitgewerkte ideeën met daarin onder andere plannen over een duurzame schoolkantine, energiebesparende verlichting, het scheiden van afval, een groentetuin op het schoolterrein, opruimploegen na de pauze en beplanting op het dak van de school als isolatie.

Dit boekwerk, met een introductiefilmpje, werd vervolgens ingestuurd. De jury nomineerde het Maaslandcollege. Op donderdag 7 november, tijdens het Energiefestival in het Evoluon, werd de strijd uiteindelijk beslecht. Onder het toeziend oog van de 700 bezoekers werden beide prijzen bemachtigd. Ralf Schraven en Tasal Momand (te zien op de foto) maakten het publiek duidelijk dat het eerste doel van alle plannen was: de bewustwording onder de leerlingen moet worden vergroot. En dat kan door leerlingen te betrekken bij het zoeken naar oplossingen. Bijvoorbeeld door leerlingen te laten zien hoeveel en welk afval er door hen wordt “geproduceerd”.

De plannen van de leerlingen worden nu aangeboden aan de directie van de school. Met het startbedrag én de uitwerkingen die de leerlingen hebben gemaakt kan het Maaslandcollege aan de slag.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties