Leerlingen TBL Het Hooghuis nemen deel aan vertaalwedstrijd en NK Debatteren

Door Ine Smit-Verbakel van Titus Brandsmalyceum

Op donderdag 21 november doen vijf leerlingen van het TBL mee met de Juvenes Translatores. Deze leerlingen zijn geboren in 2002 en ze zijn verdeeld over de vier moderne vreemde talen. De wedstrijd wordt op school gehouden van 10.00u-12.00 uur.

Juvenes Translatores is een jaarlijkse vertaalwedstrijd voor 17-jarige scholieren, die tegelijkertijd wordt gehouden in alle landen van de Europese Unie. Per land wordt slechts een beperkt aantal scholen geselecteerd. Wie geboren is in 2002 kan dit jaar meedoen. De vertaalwedstrijd is ontstaan om het leren van talen en het vertalen te promoten. Het Europese motto van "eenheid in verscheidenheid" betekent ook dat het goed is als we meer talen begrijpen dan alleen onze eigen moedertaal. Kennis van vreemde talen brengt mensen dichter bij elkaar en wekt begrip voor andere culturen. De vraag naar vertalingen en vertalers blijft groeien in Europa. Europa wil taalstudenten daarop voorbereiden. Juvenes Translatores geeft jongeren inzicht in de vaardigheden die een goede vertaler moet hebben als tussenpersoon tussen verschillende talen. De te winnen prijs is een reis naar Brussel.
Een dag later, op vrijdag 22 november, doet het team van het TBL mee aan het NK Debatteren voor Scholieren te Bilthoven. Er wordt gedebatteerd over thema’s als stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders. Ruim 110 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo).
Het TBL zal meedoen met de tweede voorronde van het NK. De top 10 van deze voorronde kwalificeert zich voor de finale op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De school die de finale wint, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Ook worden er prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties