Leerlingen uit VS en China bezoeken Summit op TBL Het Hooghuis

Door Ine Smit-Verbakel van Titus Brandsmalyceum

Van 28 september tot 8 oktober komen acht leerlingen van Potomac Falls High School uit Virginia (USA) en vier leerlingen van Zhengzhou Number two Highschool uit China op bezoek bij leerlingen van het TBL. De buitenlandse leerlingen logeren bij leerlingen van het TBL.

Afgelopen voorjaar zijn de leerlingen van het TBL op bezoek geweest in de VS en China in het kader van internationalisering. Zij waren zo enthousiast over hun bezoek daar dat ze hun profielwerkstuk wilden maken over de organisatie van een summit in Oss waarbij de Global Goals een centrale rol innemen. Eefke, Anne,Nik. Robin, Jette en Ninke hebben samen met hun profielwerkstukbegeleiders Marja Venema en Laurie Heinen een gevarieerd programma in elkaar gezet. Zij hebben daarbij hulp gekregen van de gemeente Oss en het platform Global Goals Oss.
Zo organiseert de jongerenafdeling van Global Goals Oss op maandag 30 september een MUN (Model United Nations) waarin de jongeren als vertegenwoordiger van diverse landen gaan schrijven aan een resolutie die het probleem van de plastic soep moet oplossen. Ze sluiten de dag af op het gemeentehuis waar ze een Fairtrade maaltijd eten en hun resolutie presenteren. Burgemeester Wobine Buijs zal samen met Maartje Aarts, ambassadeur van het platform Global Goals, een lezing geven. Op dinsdag is er een lezing van Corrie Leijten over Struikelstenen Oss en zij neemt een bijzondere gast mee die uit eerste hand kan vertellen over wat hij heeft meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook komt een Syrische vluchteling vertellen over zijn verhaal. De leerlingen gaan ’s middags een dialoog aan over de vraag: wat zou jij doen als iemand hulp nodig heeft?
Op woensdag gaan de leerlingen op excursie naar Den Haag om een Vrede en Recht-wandeling te maken en ze gaan naar Scheveningen voor een beach clean-up. Donderdag werken leerlingen aan eigen actieplannen voor een beter klimaat, volgen ze schaduwlessen en sluiten ze de dag af met sport. Een bezoek aan boer Spierings laat zien hoe je duurzaam een boerenbedrijf kunt runnen.
Op vrijdag gaan de leerlingen naar het Rijksmuseum en het Achterhuis van Anne Frank in Amsterdam. Maandag 7 oktober sluiten ze af met het presenteren van hun actieplannen en het bereiden van een duurzame maaltijd op locatie West onder leiding van Marnetta Raak, vrijwilligster bij het Global Goals platform.

Stichting Lionsclub “Oss - De Maashorst” heeft met een financiële bijdrage de summit mede mogelijk gemaakt. Op 22 november wordt er nog een benefietavond georganiseerd om deze en volgende summits mogelijk te maken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties