Kunstroute rond de Maas

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Vijf kunstenaars uit het gebied rond de Maas nemen deel aan het landelijk atelierweekend op zaterdag 5 en zondag 6 september. Dit zijn Till Willems uit Lithoijen, Wanda Janota uit Lithoijen, Olav Slingerland uit Lith, Bram de Winter uit Alphen aan de Maas en Ruth van de Pol uit Megen. Hun ateliers aan huis zijn beide weekenddagen open van 11 tot 17 uur. De kunstenaars heten belangstellenden van harte welkom. De route vormt een prachtige fietstocht door pittoreske dorpjes.

Till Willems en Wanda Janota exposeren samen in hun atelierwinkel aan de Batterijstraat 11 in Lithoijen. Ze zijn beiden aangesloten bij de Kunststichting K26 in Oss. Till is vooral bekend om haar draadkunst. "Ik maak voornamelijk dieren en mensfiguren die door een mate van abstractie hun betekenis krijgen", legt Till uit. "Tekenen is voor mij spelen met lijnen. Ik ben zuinig op het schetsmatig karakter van mijn beelden, daarin schuilt de essentie. Door te tekenen met draad balanceert mijn werk op de grens van tekening en object."
Wanda Janota heeft zich aangesloten bij vijf verschillende kunststichtingen en exposeert veel met haar bijzondere assemblages. "De basis van mijn assemblages is een foto die wat vervreemdend, uit balans, uitdagend en bijzonder is", vertelt ze. "Hieruit verwijder ik elementen en kopieer deze. Vervolgens voeg ik hier geheel nieuwe materialen aan toe zoals ijzerdraad, touw, draad en kleine voorwerpen. Zo ontstaat een theatertachtig schouwspel."

Keramiek met aandacht voor detail
In Lith, aan het Engwijkpad 16, staat het grote atelier van Olav Slingerland. Hij ontdekte de mogelijkheden van kleigieten en het keramische proces aan de Design Academie in Eindhoven. Olav koos een eigen richting, produceert kleinschalig met aandacht voor het detail. "In mijn ontwerpen zoek ik naar een taal waarbij materiaal en kleurgebruik de vorm versterkt. Daarnaast zoek ik naar mogelijkheden om door herhaling van producten een nieuw beeld te laten ontstaan", zegt hij.

Veelzijdige kunstwerken
In Alphen aan de Maas in de Heuvelstraat 24 woont veelzijdig kunstenaar Bram de Winter. Zijn werk is vaak surrealistisch en eigenlijk niet onder één noemer te vangen. Gewoon gaan kijken en de kunstenaar licht het verder toe.

Monumentale kunst
In het oude stadje Megen aan de Kloosterstraat 9 staat het woonhuis en atelier van kunstenaar Ruth van de Pol. Het uitgangspunt van haar monumentale schilderijen zijn haar intuïtieve schetsen, die vormen het lijnenwerk op papier. Haar kleurgebruik is veelzeggend.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties