Kunstlezing 'tropical' over Paul Gauguin in Bibliotheek Oss

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft donderdag 9 augustus op uitnodiging van Bibliotheek Oss een ‘tropical’ lezing over de kunstschilder Paul Gauguin. De kunstenaar geniet op dit moment een warme belangstelling met de recente tv-serie Krabbé zoekt Gauguin, de huidige expositie ‘In de voetsporen van Gauguin’ in de bieb en komend najaar de veelbelovende tentoonstelling 'Gauguin en Laval op Martinique' in het Van Goghmuseum. Reden genoeg om middels een lezing nader kennis te maken met het ‘tropische’ werk van deze beroemde kunstenaar; met zijn paradijs, zijn prachtige vrouwen, de wilde natuur, met Gauguins werkelijkheid maar ook met zijn mythe.

Op de vlucht voor het decadente leven in Parijs vertrokken Paul Gauguin en zijn vriend Charles Laval in 1887 naar Martinique. In de korte tijd die ze op het exotische eiland verbleven, maakten ze een reeks bijzondere, warme en kleurrijke schilderijen die allesbepalend zouden zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling. Na dit verblijf op Martinique had Gauguin de smaak van deze exotische wereld voorgoed te pakken en gaat -na een aantal omzwervingen- in 1891 naar Tahiti. Op dit tropische eiland ontstaan Gauguins belangrijkste werken. Daar wordt hij de schilder van het 'primitieve' leven. Na een kort verblijf in Frankrijk, keert hij in 1895 terug naar zijn geliefde atelier van de tropen. Zijn laatste reis ging naar Hiva Oa één van de Markiezeneilanden, waar hij in 1903 overleed.

Marie Christine Walraven
Kunsthistorica Marie Christine Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Ze heeft een jarenlange ervaring in het verzorgen van lezingen en cursussen. Zij heeft, zoals zij zelf zegt: "letterlijk het mooiste vak ter wereld." Kaarten voor de kunstlezing, die om 14 uur begint, zijn te koop via www.nobb. nl én in alle vestigingen van de Noordoost-Brabantse Bibliotheken. De kosten zijn 5 euro voor bibliotheekleden en 7 euro voor niet-leden, inclusief een tropische zomercocktail.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties