Bevorder goed verkeersgedrag

Kom met je buurt in actie tegen te hard rijden

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

BRABANT - In veel Brabantse gemeenten klagen bewoners over hardrijders. Gemeente en politie kunnen optreden door controles en het uitdelen van boetes. Handhaving en weginrichting zijn en blijven heel belangrijk. Maar wat dacht je van het gedrag van de weggebruiker zelf? Er lopen nu twee acties in Brabant die buurtbewoners bewust maken van dat gedrag, op een pósitieve manier.

 

‘Bedankt dat je langzamer rijdt’, de naam zegt het al. De buurt bedankt iedereen die zich houdt aan de maximumsnelheid. Vorige maand was de eerste actie. Inwoners van de Ossendrecht werken samen met buurtpreventie, VVN, politie, gemeente en provincie. Het ophangen van sandwichborden en banners gaf al voorpret. Jong en oud deden mee. Kinderen deelden kaartjes en tekeningen uit en lieten bordjes zien met de duimpjes omhoog. Samen in actie komen kan uw buurt veel opleveren. Dat mensen minder hard rijden is natuurlijk het belangrijkst. Maar er is meer. Buurtgenoten komen met elkaar in contact en zorgen er samen voor dat hun buurt veiliger wordt.

Snelheidsmeter spaarpot
Er is ook een actie die zelfs concreet geld voor de buurt op kan leveren. De snelheidsmeterspaarpot stond dit jaar al in vijf Brabantse plaatsen, onder meer in Huisseling waar ze spaarden voor een ontmoetingsplek. Deze bijzondere snelheidsmeter brengt geld in het laatje, elke keer als iemand zich aan de snelheid houdt. De buurt beslist samen met de gemeente waar het geld naartoe gaat. Zo ging het in Oostelbeers naar de buurtspeeltuin en in Helmond kochten ze er speeltoestellen van. Mensen uit de buurt vonden het een erg sympathieke actie. Ze hadden het gevoel dat auto’s ook écht langzamer waren gaan rijden.

Nul verkeersdoden
In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer en zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want negentig procent van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden.

Wil je ook iets doen aan de snelheid in jouw straat? Neem dan contact op met de gemeente en informeer naar de mogelijkheden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties