Kinderdag bij motorenmuseum De Tuut

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

APPELTERN - Kinderen ontmoeten techniek op De Tuut. Het museum verwelkomt hen zondag 21 juli om ze op een speelse kennis te laten makenmet de principes en uitvoering van verbrandingsmotoren. Alles is ingericht op zelf ontdekken onder deskundig begeleiding. Het museum is die dag open van  11 tot 16 uur. De entree bedraagt 3,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Museum De Tuut, Stoomgemaal en Motorenmuseum, volgt deze zomer een aantal thema's om het belang en gebruik van stationaire verbrandingsmotoren vanaf 1880 tot circa 1950 inzichtelijk te maken. Het eerstvolgende thema is de kennismaking van kinderen met motoren. Er zijn zondag 21 juli proefjes om op speelse wijze kennis te maken met enkele natuurkundige basisprincipes, waaronder luchtdruk, kracht, vliegwiel en stroming. Er staan opengewerkte modellen van kleine motortjes waarmee kinderen kunnen experimenteren. Animaties tonen nog meer geheimen van de techniek. En natuurlijk staan alle historische verbrandingsmotoren beschikbaar aan de hand waarvan vrijwilligers de praktische uitvoering kunnen laten zien en horen. 

Antieke stationaire motoren
Het Motorenmuseum beheert de verzameling antieke stationaire motoren die Thijs Loeffen vanaf circa 1980 tot zijn dood in 2003 verzameld heeft. De motoren komen uit de periode 1889 tot 1930. Het was de tijd waarin op veel plaatsen nog geen elektra was, bijvoorbeeld Appeltern kreeg dat pas in 1933, en men dus in bakkerijen en kleine werkplaatsen van allerlei aard voor de aandrijving van machines van dit soort motoren afhankelijk was. Grotere bedrijven werkten in het begin van deze periode met stoommachines. De Tuut wil de rol van deze motoren, met open, liggende cilinders en imposante vliegwielen bij een zo groot mogelijk publiek onder ogen brengen. Voor meer informatie over het museum en de motoren, zie www.de-tuut.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties