Kennismaken met de Nederlandse Gebarentaal bij Volksuniversiteit Oss

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

OSS - In Nederland zijn ongeveer 16.000 mensen die doof zijn en communiceren via Gebarentaal. Maar wist je dat Gebarentaal een echte levende taal is, die zich blijft ontwikkelen, net als gesproken talen? En wist je dat Gebarentaal een eigen grammatica heeft? Bij Volksuniversiteit Oss leer je in 4 lessen de basisbeginselen van Gebarentaal en kom je meer te weten over de Dovengemeenschap en haar cultuur.

Sinds oktober 2020 is Nederlandse Gebarentaal erkend door de Nederlandse overheid als derde officiële taal. Hiervoor is 30 jaar gestreden vanuit de dovengemeenschap. Voor dove mensen betekent deze erkenning heel veel. Taal is onlosmakelijk verbonden met cultuur en identiteit, dus voor dove mensen betekent de erkenning ook erkenning in hun doof zijn en erkenning van hun doven identiteit. Nederlandse Gebarentaal is een echte taal, met eigen gebarenschat en eigen grammaticale regels. Over de hele wereld zijn er ongeveer 300 verschillende gebarentalen bekend, maar naar verwachting zijn het er veel meer!
Voor dove mensen is Nederlandse Gebarentaal de meest toegankelijke taal, je hoeft er namelijk je oren niet voor te gebruiken. Voor doven is het belangrijk dat hun taal, Nederlandse Gebarentaal steeds bekender en zichtbaarder wordt in de samenleving. Ook is het fijn als meer mensen deze taal beheersen en gebruiken. Het is niet alleen voor doven handig, maar is ook handig voor jezelf als je in een lawaaierige ruimte bent, zoals een kroeg. Of als je iets wilt zeggen tegen iemand die binnen staat en jij staat buiten. Ook op afstand communiceren is goed mogelijk met gebarentaal, waardoor je niet meer hoeft te schreeuwen.

Iris Wijnen
Iris Wijnen (foto) is zelfstandig ondernemer in haar bedrijf Deaf by Iris. Naast lesgeven in Nederlandse Gebarentaal geeft ze ook presentaties/lezingen over doofheid, Nederlandse Gebarentaal, toegankelijkheid en inclusiviteit vanuit dovenperspectief en diversiteit (dovencultuur). Iris is een echte bruggenbouwer. Het is haar passie om mensen te verbinden en een brug te slaan tussen de dovengemeenschap en de samenleving. Met een portie humor vertelt ze in haar presentaties graag over haar beleving van de wereld als dove vrouw.

Bij Volksuniversiteit Oss is het mogelijk om kennis te maken met de Nederlandse Gebarentaal en dovencultuur. In 4 bijeenkomsten word je meegenomen in deze wereld. Docent Iris Wijnen oefent een aantal gebaren met je en vertelt over deze boeiende taal en dovencultuur. De cursus is op vrijdagochtend 19 november. Meer info: www.volksuniveristeitoss.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties