Ingezonden

INGEZONDEN: Surrogaat-Zwarte Piet?

Door Jan van Asseldonk

Zelfbescherming. Een keer stoom afblazen, om te voorkomen dat je opwinding je anders te veel nachtrust gaat kosten is daar ook een vorm van. En omdat dat stomme gedoe rond Zwarte Piet me weer zo hoog zit, ontkom ik er niet aan maar weer een poging te doen nog een stukje in die overvolle zak daarover te proppen.

In een 8 uur-journaal hoorde ik de burgemeester van Tilburg zeggen dat het te gek was voor woorden, dat een feest voor kinderen zoveel politie-inzet vraagt. Helemaal mee eens, maar ik hoor en zie rond dat hele gedoe zoveel, wat ik te gek voor woorden – om niet te zeggen ten hemel schreiend – vind.

Op de eerste plaats een voorstelling van zaken als zou het pro-Zwartepietenkamp de bron van narigheid rond het sinterklaasfeest zijn. Wie stelt zich anders teweer tegen de belagers van onze cultuur? Die Zwarte Piet-haters beweren met een stalen gezicht dat het streven alleen is het sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen te laten zijn. Is zo’n bewering niet te gek voor woorden?
Als er goed bedoelende, vredelievende mensen achter die aanval op Zwarte Piet zitten, hoop ik dat ze ook eens naar het resultaat kijken.

Jaren geleden, voordat men uitgevonden had voor te wenden dat Zwarte Piet donker getinte kinderen belette van dat kinderfeest te genieten en dat met die voorstelling van zaken aandacht en publiciteit bereikt kon worden, had Nederland een onbezoedeld, spontaan sinterklaasfeest. Dat de oorzaak van een mogelijk negatief beeld van kinderen over Zwarte Piet niet bij hem, maar eerder bij de ouders en hun opvoeding gezocht moet worden is vorig jaar al gebleken. (stukje onder de kop “Zwarte Piet verdient bescherming”, waarin ook mijn niet racistische instelling aangetoond en destijds verschenen op de nieuwssite Arenalokaal.nl).

En wat leverde de opstand tegen Zwarte Piet allemaal op? Inderdaad veel politie-inzet. M.i. betaald uit het budget waaruit ook boevenvangers betaald moeten worden. Aan boeven vangen zag ik belastinggeld liever besteed. En die polarisatie in onze samenleving? Valt die en het onder spanning zetten van een kinderfeest ook onder die idealen. In Ephimenco’s column in Trouw van zaterdag 10 november proefde ik een oproep aan de zwijgende meerderheid om zich niet door wat rebellen te laten plat walsen. En racisme? Volgens mij wordt het door het anti-Zwarte Pieten gedoe alleen maar uitgelokt en bevorderd. Erg jammer.

Vorig jaar repte ik over een stichting ter bescherming van Zwarte Piet. Mocht die er komen, dan hoop ik dat ze meer redelijkheid toont dan haar tegenstanders en dat haar snel de zeer verdiende ANBI-status wordt toegekend. Nog wat over de inburgeringscursus: als daarin niet is opgenomen dat we in Nederland sinterklaas vieren met Zwarte Piet, dan zie ik dat als een ernstig hiaat, dat snel en grondig opgevuld moet worden.

Tot slot: wie een echt sinterklaasfeest voor alle kinderen wenst, laat Zwarte Piet met rust en scheept sinterklaas niet af met een surrogaat-Zwarte Piet.

Jan van Asseldonk

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties