Ingezonden

INGEZONDEN: Gaat Nederland capituleren voor een paar zielepoten?

Door Jan van Asseldonk

Dat de zak met van alles en nog wat over dat Zwarte Pietengedoe al veel te vol is, daar ben ik me terdege van bewust. Maar ik doe aan zelfbescherming en als ik niet even wat stoom zou afblazen, ging me dat teveel nachtrust kosten. Dus noodgedwongen. En bij hogere druk moet er ook langer geblazen worden. En dat gedoe wordt van kwaad tot erger, ja echt te bar! 

In een stukje van vorig jaar, ”Zwarte Piet verdient bescherming”, waarin ik mijn niet racistische instelling heb aangetoond en dat toen opgenomen werd in de nieuwssite Arenalokaal.nl, heb ik gerept over een stichting ter bescherming van Zwarte Piet. Mijn zeer sterke indruk is, dat ze meer dan ooit nodig is. De zeer verdiende ANBI-status zal/zou haar door de huidige overheid, die me als zeer sterk met het anti-Zware Pietenvirus besmet over komt, wel niet vlot worden toegekend, maar dat vermindert niet de behoefte aan de stichting. Of moet er - hoewel ik van mening ben dat we voor een enigszins soepel lopende democratie al teveel politieke partijen hebben – toch nog een Pro Zwarte Piet partij (PZPP?) bij komen?

Een oplossing voor het behoud van Zwarte Piet blijft noodzakelijk. Daar hebben Nederland en het Nederlandse volk recht op! Voordat ik terugkom op die zwaar zieke overheid nog wat over die van alle kanten oneerlijke aanval op Zwarte Piet. Hij is toch niet verantwoordelijk voor de huidskleur die hij heeft? En is Sinterklaas niet verantwoordelijk voor zijn aanstelling? Dat de pijlen toch maar niet op hem gericht zijn snap ik best. Dat de hele samenleving tegen dat vuurpeloton is, zou dan te duidelijk blijken. Of de Sint na uitschakeling van zijn knecht als volgende doel in het vizier komt? Voorlopig lijkt een kogelvrij vest overbodig.

En die zielige donkere kindertjes? Waar het om zou gaan? Voed ze fatsoenlijk Nederlands op. Zwarte Piet-allergisten hebben die kwaal opgelopen door stomme indoctrinatie tijdens de opvoeding! Eerder bewezen.En als de inburgeringscursus niet duidelijk vermeldt dat we in Nederland een Zwarte Piet hebben, vraagt dat hiaat om een snelle en onverbloemde opvulling. Iedereen moet beseffen in Nederland te wonen.

Dan terug naar onze? overheid. De burgemeester van Tilburg: Zoveel politie-inzet nodig bij een kinderfeest is te gek voor woorden. Ja, maar de suggestie dat de schuld bij het Pro Pieten kamp gezocht moet worden, is minstens zozeer te gek voor woorden. En de vrienden van Zwarte Piet “zullen het weten!” Hadden ze zich zo misdragen? Niet goed te keuren, maar een getergd mens kan tot  onverantwoorde daden komen. Een zeer verzachtende omstandigheid. Als onze burgemeester zich zo gaat opstellen zal ik aan haar vertrek alle medewerking verlenen.

Jaren geleden hadden we hier een mooi ontspannen Sinterklaasfeest, maar nadat door verlichte geesten bedacht werd dat in de oertijd de aanstelling van Zwarte Piet aan discriminatie gekoppeld zou kunnen worden – een woord dat toen nog uitgevonden moest worden – begon het gedonder; daarmee kon immers onder het mom van idealisme publiciteit en aandacht worden getrokken. Met wie dit als idealistisch ziet, deel ik mijn mening niet. Kijk eens naar het bereikte resultaat. Een gevolg van doelgerichte actie?

Welke schuld treft Zwarte Piet of zijn sympathisanten/verdedigers? En bij mijn weten leven er geen mensen meer van een paar eeuwen terug. En wat verre voorouders uitvoerden of ondergingen? Stel dat ze zwaar onderdrukt werden. Is het dan zinvol nu met een boos gezicht naar een nakomeling van de onderdrukker in het zoveelste geslacht te zoeken om excuses te eisen? En in het andere geval. Ze hebben prijzenswaardig gedrag getoond. Hebben verre nakomelingen dan het recht veren te gaan zoeken om er mee te pronken? Aan het verleden veranderen we niets. Laten we liever bouwen aan een leefbare samenleving voor nu en de toekomst.

Terug naar onze(?) overheid. Grappenhaus wil ook al achter de Zwarte Piet-aanhang aan. Maar onze minister-president Mark Rutte. Wat moeten we  daarmee? Ik ging er altijd van uit dat hij president van alle Nederlanders was, maar ben hierin onvoorstelbaar teleurgesteld. Waren zijn uitlatingen te gek voor woorden? Ten hemel schreiend? Nee, ze waren ten hemel brullend! Eerst: “Niet mijn pakkie an; de samenleving moet het oplossen”. De logische conclusie is dus: hij blijft erbuiten, maar nee hoor . Ik hoorde hem zeggen: “Het beeld van Zwarte Piet is aan het veranderen.” M.a.w. (Aan dat anti Zwarte pietenkamp) “jongens, jullie zijn aan de winnende hand; nog even volhouden!”

En de Zwarte Piet verdedigers waren ASO’s. Waar blijft de erkenning dat de lont van het hele gedoe een ASO-product is? Staat ons zwaar weer voor de deur? Ter verduidelijking: De opstelling van Rutte was een kopie van die van Chamberlain tegenover Hitler, voor de tweede wereldoorlog. Zeer zorgelijk. En dan die CU-GerritJan. Hij is toch niet de weg aan het voorbereiden voor de door Rutte ingeleide capitulatie? En dat stuk surrogaat van een veegpiet zou het allemaal gaan overnemen. Ik had steeds de indruk dat er eerlijke en verstandige mensen bij de CDU zaten? Bedacht het anti-kamp misschien een listig complot zo van we stellen het voor alsof wij de wind mee hebben; dan geeft die zwijgende (al te tolerante?) zwijgende menigte, met het idee het is een verloren zaak, de moed wel op?

Is de situatie hopeloos? Kan meevallen. I.S. riep eerder toch ook dat ze naar Rome gingen? En ik herinner me dat koningin Juliana in een Kersttoespraak zei: “alleen wie zich gewonnen geeft heeft verloren.” En ik heb vertrouwen in het uithoudings- en doorzettingsvermogen van onze Zwarte Piet-vrienden. Veegpietje zal het wel anders zien, maar vergissing is menselijk.

Tot slot wat over die publiciteit: vorig jaar meldde ik al dat naar mijn indruk het anti Zwarte Pieten-kamp listig journalisten ronselde ter bepleiting van hun zaak.
Is dit niet met kwadratering toegenomen waarbij de spreekbuizen met zorg gekozen worden? Ephimenco, een journalist die de inhoud van zijn columns niet laat bepalen door wat partijdige kampen hem voorkauwen. liet in Trouw van zaterdag 10 november een lezenswaardig tegengeluid horen en wie zo’n geluid wat minder gepolijst wil horen moet eens opsporen hoe TV-presentator Nol Roos in een mobieltje zijn gal spuit. Niet alles daarin is mijn woordkeuze, maar als getergd mens vertolkt hij zo radicaal het gevoel van een getergde meerderheid, dat ik niet kon nalaten het aan te prijzen.
Nog mijn aanbeveling aan Zwarte Piet-haters: Geef ons het mooie sinterklaasfeest dat we hadden terug. Stop met alle actie ertegen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Heel moeilijk ja, maar gaat waardering niet boven publiciteit? Giet kinderen niet vol met anti-Piet gevoelens. Het feest is voor alle kinderen Laat Zwarte Piet met rust en Scheep sinterklaas niet af met surrogaat.

Jan van Asseldonk

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties