Huwelijksproblemen? Partneralimentatietermijn korter!

Door Marijn Engelen van Van Laake Engelen Advocaten

Tweede Kamerleden hebben op 19 juni 2015 het initiatiefvoorstel Wet herziening partneralimentatie ingediend. Ruim vier jaar later op 1 januari 2020 wordt de nieuwe wet ingevoerd. De initiatiefnemers van het wetsvoorstel zijn van mening dat het huidige wettelijke stelsel van de partneralimentatiewet niet meer van deze tijd is. Maar wat betekent dit dan voor de mensen die gaan scheiden vanaf 1 januari 2020?

Advocaat Marijn Engelen.

De duur van de partneralimentatie wordt verkort voor verzoeken die vanaf 1 januari 2020 worden ingediend. Het uitgangspunt van de nieuwe wet is een partneralimentatie voor een duur van de helft van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. De maximale termijn nu is twaalf jaar. De nieuwe wet kent twee uitzonderingen op het uitgangspunt dat er vijf jaar partneralimentatie moet worden betaald.

Uitzonderingen
De eerste uitzondering is voor langdurige huwelijken en waarbij de leeftijd van de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar lager is dan de AOW-leeftijd (thans 67 jaar). Huwelijken die langer dan vijftien jaar hebben geduurd worden als langdurige huwelijken beschouwd. De alimentatiegerechtigde die dus een leeftijd heeft van tussen de 57 en 67 jaar oud kan dan recht hebben op partneralimentatie tot de AOW-leeftijd. Dit betekent dat de duur van de partneralimentatie in deze situatie maximaal tien jaar kan zijn. Is de leeftijd van 57 jaar nog niet bereikt dan wordt er dus uitgegaan van vijf jaar. Namelijk van een duur van de helft van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.

De tweede uitzondering is voor huwelijken met kinderen jonger dan twaalf jaar. Als er kinderen jonger dan twaalf jaar zijn op het moment van de scheiding, dan kan de alimentatieduur ook langer dan vijf jaar zijn. Wanneer er kinderen jonger dan twaalf jaar in het spel zijn, dan wordt de duur van de alimentatietermijn verlengd tot het moment waarop het jongste kind uit het huwelijk geboren de leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt. Dit betekent dat in deze situatie de duur van de partneralimentatie toch nog maximaal twaalf jaar kan zijn.

Aangezien niet alle uitzonderingen in de wet kunnen worden opgenomen, wordt er een hardheidsclausule opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de rechter in onredelijke situaties kan afwijken van de termijnen zoals bedoeld in de wet, zodat er toch een redelijke duur voor partneralimentatie vastgesteld kan worden. Of deze hardheidsclausule ook echt vaak toegepast gaat worden dat blijft natuurlijk de vraag. De toekomst zal dat uitwijzen.

2020
Bij huwelijksproblemen kan het dus uitmaken of het verzoek tot echtscheiding nog dit jaar of toch in 2020 wordt ingediend. Wanneer het verzoek in 2020 wordt ingediend gelden de nieuwe regels, er bestaat een kans dat dan een kortere duur van partneralimentatie wordt vastgesteld. Afhankelijk van uw situatie kan het van belang zijn om juist wél of niet nog voor 2020 het verzoek in te dienen.

Van Laake Engelen Advocaten is gespecialiseerd in echtscheidingsprocedures en daarmee samenhangende alimentatiekwesties. Kijk voor meer informatie op www.vanlaake-engelen.nl of neem rechtstreeks contact op via engelen@vanlaake-engelen.nl of 0486–854000.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties