Hortensia’s, echte hoogvliegers

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Als je het in de plantenwereld hebt over hoogvliegers die al jaren een ‘top 3 predicaat’ verdienen, dan is het wel de hortensia met zijn vele soorten, kleuren en maten. Ze zijn niet alleen het optimistische middelpunt van je tuin, maar ook op balkons en terrassen doen ze het vaak overweldigend. Een hortensia is gewoon een vrolijkmakende plant, verrassend en speels. Het is één van de bekendste planten voor in je tuin.

Als we het over de hortensia hebben dan zijn er verschillende variëteiten, cultivars en rassen. De meest herkenbare hortensia’s in ons land kunnen we verdelen in boerenhortensia, schermvormige hortensia, pluimvormige hortensia, eikenbladhortensia, klimhortensia en de Annabel soorten. Natuurlijk heb je al deze soorten nog in verschillende cultivars, maar het belangrijkste is dat ze een mooie kleur geven, sterk zijn en voornamelijk lang bloeien.

  • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla): Deze staan bekend om hun bolvormige- en ook schermvormige bloemen en de vele kleuren. Er is een nieuwe generatie hortensia die je wel jaarlijks kunt terugsnoeien én ieder jaar volop bloemen geeft zoals de ‘Magical’ en de Forever & Ever soorten.
    Tip: planten met licht gekleurde bloemen staan liever niet in de felle middagzon.
  • Schermvormige hortensia: dit zijn de soorten die bloeien met vlakke schermen. We noemen ze ook wel ‘Tellerhortensia’s’. In het centrum van de bloem zitten veel kleine bloempjes met daar omheen een krans van grote opvallende bloemen. Dit zijn de lokbloemen voor insecten. In de kleine onopvallende bloemen zit het stuifmeel.
  • Pluimhortensia (Hydrangea paniculata): deze soorten herken je aan de vorm van de bloem. Ze zijn witachtig en verkleuren vaak roze in de nazomer. Het zijn echte zonnekloppers, want ze houden van een zonnige positie met een vochtige grond in de zomer. Enkele opvallende soorten zijn de Hydrangea paniculata ‘Early Harry’ met zijn rode takken, de Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ met zijn verkleurende bloemen en de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ en ‘Phantom’ met hun grote groen-witte bloemen.
  • Eikenbladhortensia: (Hydrangea quercifolia) De bloemen lijken een beetje op de pluimhortensia. De bladvorm heeft veel weg van een eikenblad maar is veel groter, tot 20 cm lang en met schitterende herfstkleuren. De stengels van deze hortensia zijn roodachtig. Een eikenbladhortensia houdt van een standplaats in gefilterd licht of halfschaduw.
  • Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris): dit is een klimmende hortensia met witte bloemen die ook heel goed als lage beplanting gebruikt kan worden (wordt 1 meter hoog). Gebruik je de plant als klimmer dan heeft hij in het begin alleen wat steun nodig, daarna klimt hij vanzelf door zijn hechtwortels.
    Tip: klimhortensia is erg gewild bij vogels, vooral merels zijn er dol op.
  • Annabel hortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’): deze opvallende plant, met grote ronde bollen, is het meest geschikt voor schaduwrijke plaatsen. De bloemen zijn roomwit en kunnen erg groot worden. Door de grote bloemen heeft de plant vaak extra ondersteunig nodig. Natuurlijk kennen we ook de ‘Annabelle Strong’. Dit is een andere variant met grote roomwitte bollen, maar sterkere stelen. Een mooie roze variant is de Hydrangea ‘Pink Annabelle’.

De hortensia is een makkelijke plant. Geef hem wel voldoende water en bemesting voor een optimale en lange bloei.

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties