Open dag op zaterdag 18 mei

Honderd jaar Fleuren

Door De redactie van Arenalokaal.nl

In het weekend van 17 en 18 mei viert Fleuren Holding het 100-jarig bestaan. Het bedrijf viert het bereiken van deze bijzondere mijlpaal met een open dag op zaterdag 18 mei. Iedereen kan dan een kijkje komen nemen in de vestiging aan de Grotestraat 36 in Bergharen.

Het is een eeuw geleden dat Antonius Gerardus Fleuren vanuit Groesbeek als pachter in de molen van Batenburg trok en daar met een maalderij en de meelhandel begint. In dat jaar trouwt hij ook met Nellie De Poot uit Horssen. Elf jaar later, in 1930, verhuist hij naar Bergharen. Aan de Hogeweg A194 koopt hij een boerderij met café en maalderij, uiteindelijk telt het gezin 15 kinderen. Vanaf die tijd heet dit bedrijf A.G. Fleuren en Zonen en is het onlosmakelijk met Bergharen verbonden. In de eeuw van haar bestaan heeft dit bedrijf zijn activiteiten van dorp en streek, naar het hele land en tot slotte heel Europa uitgebreid. Maar het is een familiebedrijf gebleven, gevestigd in Bergharen.

De geschiedenis van het bedrijf weerspiegelt ook de geschiedenis van de landbouw en veeteelt. In 1963 wanneer Antonius overlijdt, laat hij zijn vier zonen een in die tijd moderne maalderij na. Zijn zonen Henk en Wim nemen de zaak of eigenlijk de zaken over. Want ook de boerderij bestond nog en de ouderen onder ons zullen zich misschien ook nog het café herinneren en de kermis die daar nog gevierd werd. In 1972 werd Fleuren BV opgericht. Met als belangrijkste activiteiten de handel in ruwvoer, hooi en stro.

De veranderende marktomstandigheden en ontwikkelingen op landbouwgebied in de jaren daarna noodzaken Fleuren op zoek te gaan naar nieuwe markten en uitdagingen. Dit leidt ertoe dat deze activiteiten worden ondergebracht in verschillende BV’s met in totaal 80 werknemers en dat in 2019 Fleuren een internationaal concern is geworden met klanten en leveranciers in heel Europa.

In het gesprek met twee vertegenwoordigers van de huidige generatie Fleuren, Antoon Fleuren (kleinzoon van Antonius Gerardus) en zwager Jan Engbers, komen veel anekdotes uit het verleden ter sprake. Maar zij leggen ook uit hoe de groei van het bedrijf heeft plaatsgevonden tot de huidige structuur met daarboven de Fleuren Holding.

Sinds 1970 is de mesthandel een van de activiteiten. Deze handel groeit gestaag. In 1988 wordt in Winssen de eerste compost voor champignonmest geproduceerd. Dit is de opmaat voor de verdere ontwikkeling van mestverwerking en in 1996 wordt in Middelharnis een indoorcomposteringsfabriek gebouwd. Later richt Fleuren zich met deze fabriek op de vervaardiging van een variabele mix van vaste meststoffen, die als meststof en bodemverbeteraar onder de naam Fleurosa wordt aangeboden. Deze activiteiten zijn ondergebracht in Fleuren Mestverwerking BV.

Fleuren Presspack BV Oss
Ook de handel in hooi en stro in de veeteelt krimpt. Vanaf 1986 verpakt Fleuren hooi en stro in kleinere verpakkingen voor de detailhandel. Ook neemt men een houtvezelbedrijf over. Vanaf 2000 worden deze activiteiten samengevoegd in een nieuwe fabriek in Oss, Fleuren Presspack BV. Dit bedrijf is op dit moment marktleider op het gebied van bodemstrooisels voor huisdieren.

In 1986 wordt Fleuren Stierenmesterij aangekocht. Deze naam wordt in 2019 gewijzigd in Fleuren Veehouderij BV. Met de nieuwbouw van een diervriendelijke huisvestiging voor rundvee wil Fleuren haar steentje bijdragen aan een duurzame maatschappij. Haar visie is dat met een krimpende veeteeltmarkt en een groeiende wereldbevolking de behoefte zal blijven bestaan aan voedselproducten.

Fleuren Fourage en Transport BV
De belangrijkste schakel binnen het geheel blijft Fleuren Fourage en Transport BV. Deze activiteit zorgt ervoor dat alle grondstoffen en bewerkte goederen tijdig op hun bestemming worden geladen en gelost. De trucks rijden tegenwoordig door heel Europa. En het mooie is dat zij bijvoorbeeld de producten van de mestverwerking wegbrengen en de grondstoffen voor Fleuren Presspack weer terug vervoeren.

En dan is er Truck Service Bergharen, TSB. Oorspronkelijk begonnen met als doel de reparatie van het eigen wagenpark. Nu uitgebreid met het verlenen van service en reparaties van alle voorkomende lichte en zware bedrijfsvoertuigen voor alle bedrijven in de regio.

Dit is kort samengevat honderd jaar Fleuren. En het gaat verder. Want ook de huidige generatie van 6 aandeelhouders wil graag dat het familiebedrijf in al zijn diversiteit blijft bestaan. De generaties tot nu toe hebben het onderling vertrouwen, de gezamenlijke kracht en de flexibiliteit gehad om te anticiperen op steeds veranderende tijden en daar met aangepaste activiteiten op in te spelen. Zij hopen dat zij dit ook hebben overgebracht op de komende generatie. Als deze met dezelfde energie en daadkracht verdergaat als hun voorouders kan het volgende eeuwfeest ook nog gevierd worden.

|Doorsturen

Thijs en natasja loeffwn

2019-05-18 18:41:45

Wij komen 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties