Praktische cursus van Volksuniversiteit Oss

Hoe red je jezelf als je auto te water raakt?

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is doodeng en wat moet je doen als het je overkomt? Via de Volksuniversiteit is het mogelijk om je in te schrijven voor de workshop 'auto te water' bij de Reddingsbrigade Oss. De volgende keer is donderdag 24 oktober om 19.30 uur in het Golfbad.

De workshop in het wedstrijdbad van het Osse Golfbad begint met drie kwartier theorie. Daarin wordt uitleg gegeven over veiligheid in de auto, zoals over de lifehammer en andere essentiële punten. Daarna gaan de deelnemers naar het zwembad. Vier personen kunnen in een nagebootste auto, waarbij de bestuurder altijd een ervaren instructeur is. Het is niet verplicht om mee het water in te gaan. Als de auto via de verstelbare bodem naar twee meter diepte is gezakt, gaan de deelnemers het voertuig verlaten. Daarbij zijn er zowel leden van de Reddingsbrigade in het water aanwezig als aan de kant.
Er worden in het water ook oefeningen gedaan die van pas komen in echte noodsituaties. "Het is belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken", zeggen Luuk van der Wielen en Alphons Bakker namens de Reddingsbrigade. "Het gaat om jouw veiligheid, maar ook om die van mensen om je heen. Tijdens deze workshop leer je hoe je moet handelen als je auto in het water terechtkomt. Het gaat ook om een stuk bewustwording. Een ongeluk kan altijd een keer gebeuren en je kunt ook in ondiep water terechtkomen. We kunnen in het zwembad ook de situatie nabootsen dat het donker is, want ongevallen gebeuren vaak 's avonds of 's nachts." Auto te water is een project van VVN afdeling Maasland die ook het materiaal voor de workshop ter beschikking stelt. Maar gezien de deskundigheid van de leden van de Reddingsbrigade Oss nemen die de uitvoering voor hun rekening.

Doelgroep
Iedereen kan zich inschrijven voor de workshop. Beginnende automobilisten, ervaren bestuurders, tieners tot volwassenen die geen rijbewijs hebben. "Iedereen die wil leren hoe je een auto moet verlaten in het water, is welkom. We nemen ze tijdens de workshop stap voor stap mee. Het kan echt niet fout gaan." De workshop wordt vooraf vaak als spannend ervaren, merken Luuk en Alphons. "We geven deze workshop ook aan bijvoorbeeld brandweerlieden, ambulancepersoneel en politieagenten. Ervaren mensen op het gebied van hulpverlening, maar ook bij hen zie je regelmatig paniek in de ogen. Na afloop overheerst een trots gevoel en zie je tijdens het evalueren mooie gesprekken ontstaan."

Boeiende ervaring
Larissa Weitzel ging als directeur van de Volksuniversiteit Oss ook het water in. Ze spreekt van een boeiende en interessante ervaring. "Eigenlijk vind ik dat iedereen met een rijbewijs dit zou moeten doen. Je leert er zoveel van en dat neem je de rest van je leven mee." Het is daarom niet voor niets dat de Volksuniversiteit deze workshop in het programma heeft opgenomen. "We zijn een platform voor iedereen, van jong tot oud. Of het nu gaat om het leren van een taal, een cursus om je persoonlijk te ontwikkelen of een levensreddende workshop: we willen een breed programma aanbieden."

Meer informatie
Er is tijdens de workshop ruimte voor zo'n zestien personen. Zorg zelf voor zwemkleding, een handdoek en kleding die nat mag worden. De workshop begint om 19.30 uur en de kosten bedragen 35 euro. Inschrijven kan via de website www.volksuniversiteitoss.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties