Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Door Liesbeth

Kijk je ernaar uit om met je kleuter fietstochtjes te maken? Deze periode is ideaal om je kind te leren fietsen op twee wielen. Het is nog niet zo warm als in augustus, want wees maar zeker dat leren fietsen topsport is voor zowel je kind als jijzelf die ernaast moet lopen om het zadel vast te houden. Gelukkig is het maar even doorbijten om daarna je kleuter te zien glimmen van trots. Leren fietsen begint met de juiste fiets kiezen en op het juiste moment eraan te beginnen. (foto: Pixabay/Manfredrichter)

Wanneer is een kind klaar om te leren fietsen op twee wielen? Meestal is dat rond de leeftijd van vijf jaar maar er zijn ook kinderen die al op drie jaar alleen fietsen, anderen kunnen het pas als ze zeven jaar zijn. Grotere kinderen zijn er vaak sneller mee weg dan kleintjes maar eigenlijk is het zoals leren lopen. Je kan als ouder de aanzet geven maar als het kind er niet klaar voor is, dan zal het niet lukken. Het laatste wat je mag doen is volop beginnen oefenen. Laat je niet beïnvloeden door het buurmeisje dat even oud is als jouw kind en triomfantelijk voorbij fietst met haar trotse moeder naast zich. Want dat is vaak het startschot om als ouder er ook aan te beginnen.

Loopfietsen en fietsen met zijwieltjes
Leren fietsen doe je al vanaf de peutertijd. De allerkleinsten starten met een loopfietsje dat vier wielen heeft. Dat kan je in huis halen van zodra je kind zijn eerste pasjes zet. Heeft het al wat kracht in de beentjes dan kan je overschakelen op een driewieler. Vanaf drie jaar zal het de opstap maken naar een eerste echte fiets. Het aanbod aan kinderfietsen is heel groot. Je kan ze opsplitsen in twee groepen: de loopfietsen en de fietsen met zijwieltjes. Als kinderen zelf mogen kiezen, zullen ze die met zijwieltjes nemen. Ze moeten minder moeite doen om vooruit te komen, ze zien er veiliger uit en vaak ook blitser. Nu, zo veilig zijn ze niet want als het voetpad niet effen is, kantelt zo’n fietsje snel om of blijft het in een put steken.

Experts raden een loopfiets aan. De Fietsersbond volgt die mening. Je peuter leert op een loopfiets veel beter zijn evenwicht te bewaren. De overstap van een driewieler naar een loopfiets is vrij groot en misschien laat hij zijn loopfiets tot jouw teleurstelling links liggen. Dat is niet erg, hou de loopfiets in de buurt en haal hem af en toe uit de garage. Als je kind er klaar voor is, zal hij er plots wel plezier aan beleven. Als je kleuter de smaak te pakken heeft en je ziet dat bochten nemen en laten uitbollen zonder de voetjes op de grond te zetten, gemakkelijk gaat, dan weet je dat het evenwicht goed zit en kan je een fiets met pedalen aanbieden.

Trappen
Het kind hoeft nu nog alleen te leren trappen. Dat is veel gemakkelijker aan te leren en veel veiliger dan de fiets recht te leren houden. Als je kind er klaar voor is, zal het heel snel alleen kunnen fietsen. Dat wil zeggen: een paar dagen na elkaar een kwartiertje korte afstandjes doen. Merk je dat het niet opschiet en je kind het niet leuk vindt, haal de pedalen er dan af en probeer het een paar maanden later nog eens.

Zijn jullie vertrokken, dan is het zaak om veel te oefenen. Niet alleen op verharde wegen, trek de wijde natuur in en oefen op veldwegjes. Er is geen verkeer, een gezonde omgeving en het is een goede oefening om het evenwicht te bewaren en te reageren op putjes en grind. In onze regio kan je een stukje afleggen van de fietsroute ‘Van Bossche Bol tot Bossche School’ Deze route leidt je door Brabantse dorpen en vestingstadjes maar doet ook het natuurgebied De Maashorst aan.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties