Andere Tijden Sport

Hoe een Brabantse wielerploeg in de jaren 60 het Nederlandse wielrennen redde

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Op zaterdag 6 juli start de Tour de France. Op de tweede Tourdag zendt Andere Tijden Sport, het sportgeschiedenisprogramma van NOS en NTR, een splinternieuwe aflevering uit over de roemruchte wielerploeg TeleVizier, die in de jaren 60 aan de basis stond van de wederopstanding van het Nederlandse wielrennen.

Na de grote Toursuccessen in de jaren vijftig is het Nederlandse profwielrennen begin 1964 op sterven na dood. In de laatste Ronde van Frankrijk zijn maar vier Nederlanders gestart, een dieptepunt. Ze rijden ook nog eens allemaal in buitenlandse dienst. Het lukt in Nederland niet om een sponsorploeg op de been te krijgen, ook de beroemde ploegleider Kees Pellenaars niet.

Als de topcoureurs al elders onderdak hebben gevonden, weet Pellenaars vlak vóór de Tour van 1964 toch een geldschieter te strikken, TeleVizier. Het tegendraadse, jonge weekblad en Pellenaars passen goed bij elkaar. De ploeg van Pellenaars bestaat voornamelijk uit onervaren Brabantse amateurs, aangevuld met een aantal andere wielrenners, zoals de Zeeuwse wielerheld Jo de Roo. Met die haastig samengestelde ploeg reist de flamboyante Pellenaars af naar Frankrijk. TeleVizier ontpopt zich als een rebellenploeg. Jagend op etappezeges lappen ze de regels aan hun laars. Een van hen, Kees Haast, blijkt verrassend genoeg een begenadigd klimmer. Een jaar later gaat hij in het klassement de strijd aan met mannen als Gimondi, Poulidor en Motta. Hij lost ze op een col van de eerste categorie. Haast is op weg om de eerste Nederlander te worden op het eindpodium van de Tour de France. Dan gaat het mis…

Deze aflevering beleefde op 22 juni zijn première tijdens een feestelijke avond in Rijsbergen. Het was tegelijkertijd een emotionele avond, omdat hoofdpersoon Kees Haast kort na de opnamen is overleden. De aflevering is daarmee ook een eerbetoon aan deze bijzondere renner.

Andere Tijden Sport is het sportgeschiedenisprogramma van NOS en NTR, gepresenteerd door Tom Egbers (foto).

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties