Persoonlijke kattebelletjes, foto’s, filmpjes, brieven, briefkaarten, posters en tekeningen

Help BHIC bij opzetten van coronacollectie Brabant

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in onze provincie. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. Het BHIC wil graag informatie verzamelen, zodat historici over vijftig of honderd jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in de samenleving. Daarom het verzoek aan iedereen: Brabanders, organisaties en bedrijven uit deze regio, om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie daarvan wordt opgenomen in de collectie.

De sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten en het thuiswerken en thuis les krijgen. Maar ook het niet naleven van de maatregelen enerzijds, en de sociale en creatieve initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen anderzijds. Deze pandemie is een historische gebeurtenis van formaat, daarover bestaat weinig discussie. Daarbij wordt Oost-Brabant ook nog eens aangemerkt als het epicentrum van het coronavirus.

Wat zoekt BHIC?
Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in onze provincie typeert: bijvoorbeeld persoonlijke documenten, foto’s, tekeningen, brieven, briefkaarten, pamfletten, digitale platforms en filmpjes van het dagelijks leven. Archivaris Miel Jacobs van het BHIC licht dat toe: “Hoe beleeft een verpleegkundige of arts in Ziekenhuis Bernhoven in Uden of bijvoorbeeld het Amphia Ziekenhuis in Breda deze uiterst moeilijke periode? Hoe ervaren ouderen het gemis van familieleden en het zwaaien op afstand? Hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen en hoe kijkt een dominee naar het vieren van een kerkdienst op afstand? Waardoor verandert het thuiswerken familierelaties? Maar ook materiaal over de invulling van bijzondere feestdagen zoals Pasen en Koningsdag of verjaardagen is van harte welkom. Alles waarvan je kunt bedenken dat het interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen.”

Wat kun je doen?
Inwoners, organisaties en bedrijven uit heel Brabant kunnen materiaal per post sturen naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), onder vermelding van ‘Coronacollectie’, Postbus 81, 5211 NW ’s-Hertogenbosch. Digitaal kan ook via http://coronacollectie.bhic.nl. Daar vind je een formulier waarmee je heel makkelijk bestanden kunt uploaden en verzenden. Tevens staat ermeer informatie over het materiaal dat het BHIC zoekt en aan welke eisen het moet voldoen. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact op via coronacollectie@bhic.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties