GO Maaslandcollege: Persoonlijke aandacht en talentontwikkeling

Door Leon Voskamp

OSS - Het Maaslandcollege voerde in het schooljaar 2019-2020 in de brugklas gedeeltelijk het nieuwe onderwijsconcept GO in. Sinds dit jaar is het gehele concept ingevoerd. Met GO gaan leerlingen iedere week aan de slag met een persoonlijke coach. Daarnaast is er door de nieuwe inrichting van vak- en flexlessen meer uitdaging voor iedere leerling. "We willen dat iedereen eruit haalt wat erin zit."

In 2017 startten de voorbereidingen op een nieuw, uniek onderwijsconcept. Medewerkers van het Maaslandcollege gingen daarvoor op bezoek bij tal van scholen in Nederland, maar ook in het buitenland. "Van onze ervaringen van bezoeken aan andere scholen hebben we de beste ingrediënten die bij onze school passen bij elkaar gevoegd. We wilden op het Maaslandcollege toewerken naar gezamenlijk en gepersonaliseerd onderwijs. Lessen die iets doen met de intrinsieke motivatie van leerlingen. Met GO worden leerlingen meer eigenaar van hun leerproces en ze worden zelfstandiger. Ze bepalen zelf waar ze invloed op hebben", aldus projectleider, brugklascoördinator en docent Roy van Welie. Na twee jaar ontwikkelen werd in 2019 GO gedeeltelijk ingevoerd in de brugklas. Sinds dit jaar is het gehele concept een feit. De huidige brugklassers gaan ook de komende jaren werken met GO, zodat over een aantal jaar in alle jaargangen GO is doorgevoerd.

Coaching
GO bestaat uit twee grote pijlers. De eerste is coaching. Iedere leerling heeft een eigen coach waarmee iedere week een gesprek is. Veel persoonlijke aandacht voor iedereen dus. "De inhoud van deze gesprekken zijn heel divers. Van het leren plannen, studievaardigheden, welke leerdoelen er zijn, reflecteren, tot het maken van keuzes. Je merkt dat er een vertrouwensband ontstaat tussen de leerling en de coach. Je kent elkaar goed en je krijgt op deze manier sneller dingen te horen. Waar loopt een leerling bijvoorbeeld tegenaan of wat gaat juist heel goed? Waarin kunnen we iemand uitdagen en wat zijn je interesses?" De resultaten zijn volgens Van Welie erg goed. "We merken dat leerlingen duidelijk beter presteren. Ze stromen door naar een hoger niveau. Ook is er minder extra ondersteuning nodig. Als die ondersteuning wel nodig is, gaan we uiteraard per individu kijken naar de juiste stappen." Tijdens de coachingsgesprekken zijn ouders/verzorgers altijd welkom. Leerlingen noteren punten van de gesprekken in hun agenda die ze ook thuis kunnen laten zien.

Lessen
De tweede belangrijke pijler van de GO is de inrichting van de lessen. Er zijn vaklessen (klassikaal met een docent), maar ook flexlessen. Daarbij worden twee vakken en twee klassen aan elkaar gekoppeld. "Leerlingen kunnen zelf bepalen waar ze aan werken. Als ze bij het ene vak bijvoorbeeld hun werk afhebben, kunnen ze hun tijd gaan besteden aan het andere vak. In de praktijk zien we dat huiswerk al grotendeels op school wordt gemaakt. Ze gaan dus heel effectief met hun tijd om." Van Welie vervolgt: "Leerlingen kunnen er ook voor kiezen om een bepaald vak op een hoger niveau te maken. We stimuleren iedereen om eruit te halen wat erin zit. Tijdens het eindexamen kunnen ze uiteindelijk ook hun examen doen met vakken op een hoger niveau." Dit onderwijsconcept van het Maaslandcollege sluit perfect aan op de basisschool en ook op een vervolgopleiding, op welk niveau dan ook.

Sfeer
De brugklassers werken allen vanuit een eigen 'brugklasgebouw'. "Dat kleinschalige vinden we heel belangrijk", aldus Van Welie. "Net als de sfeer in de school, dat horen we zoveel van leerlingen, maar ook van oud-leerlingen. Met GO hebben we nu een nieuw concept waarmee we ons nog meer kunnen onderscheiden. Een concept met veel persoonlijke aandacht, gepersonaliseerd onderwijs en waarmee een leerling zich volop kan ontwikkelen."

Info-avonden
Zit je in groep 7 of 8? Maak dan kennis met de talloze mogelijkheden van de mavo-, havo- en vwo-opleidingen op het Maaslandcollege. Alle drie de opleidingen zijn er ook in het Engels: TTO. Schrijf je in voor webinars op woensdag 25 of donderdag 26 november van 19.00 tot 20.00 uur. Een panel van deskundigen geeft informatie over de school, de mogelijkheden, GO, de begeleiding, verschillende soorten brugklassen, de toelatingseisen en het tweetalig onderwijs. Het is uiteraard mogelijk om vragen te stellen. Tijdens de webinar worden praktijkvoorbeelden en filmpjes getoond.

Inschrijven kan via de website www.maaslandcollege.nl. Je krijgt voor de webinar een mail met een link die je moet activeren.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties