Minister Bruins past beleidsregel aan

Getroffenen Q-koorts ontvangen 15.000 euro tegemoetkoming

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - De ministerraad besloot vrijdag 1 februari dat de tegemoetkoming aan slachtoffers van Q-koorts en nabestaanden daadwerkelijk 15.000 euro per aanvraag zal bedragen, mits de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden. Minister Bruno Bruins heeft aangegeven dat tot dit bedrag is besloten "om zo recht te doen aan de bedoeling van het gebaar."

Bruno Bruins, Minister van Medische Zorg en Sport. (foto: Arenda Oomen)

Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, stelt vast dat veelvuldig overleg in Den Haag heeft geleid tot meer begrip voor de situatie waarin mensen, buiten hun toedoen, door de Q-koorts-epidemie zijn geraakt. Er zijn tot nu toe 96 mensen overleden. Op dit moment zijn er ongeveer 1.500 mensen chronisch ziek, zonder ook maar enig uitzicht te hebben om beter te worden. Het overgrote deel van hen is niet meer in staat om te werken. Hun prognose en perspectief zijn uitermate somber.
Ook nu nog, vele jaren na de uitbraak, worden mensen ziek door de destijds opgelopen besmetting. Sommigen van hen overlijden.

Geen schadevergoeding
Het toegezegde bedrag is een tegemoetkoming en geen schadevergoeding. Voor de meeste slachtoffers en nabestaanden zal 15.000 euro uiteraard welkom zijn, maar het is voor velen bij lange na geen compensatie voor de werkelijk geleden schade, de gemaakte kosten en het onherstelbare leed. Berekeningen van experts laten zien dat de werkelijk geleden schade een veelvoud bedraagt van de tegemoetkoming.

Hoger beroep
Om die redenen blijft patiëntenorganisatie Q-uestion opkomen voor alle mensen die volledig onwetend besmet raakten en slachtoffer zijn geworden. Uitgangspunt blijft volledige compensatie en schadeloosstelling. Het hoger beroep in de rechtszaak tegen de overheid gaat wat hen betreft dan ook gewoon door.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties