Gemeenten Noordoost-Brabant tekenen Schone Lucht Akkoord

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Een groot aantal gemeenten in Noordoost-Brabant, waaronder Landerd en Oss, heeft het zogeheten Schone Lucht Akkoord ondertekend. (foto: Matt Gerrits)

Wethouder Johan van der Schoot van de gemeente Oss: "Luchtkwaliteit houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Daarom hebben wij als Regio Noordoost Brabant overlegd of en hoe wij gezamenlijk onze inzet voor schone lucht vorm kunnen geven. Woensdag was het zover. Als eerste regio in ons land nemen we deel aan het Schone Lucht Akkoord."
Op het jaarcongres van het Schone Lucht Akkoord heette staatssecretaris Van Veldhoven de regiogemeenten van harte welkom. De officiële ondertekening volgt halverwege maart.

Wat houdt het akkoord in?
Met het Schone Lucht Akkoord willen de gemeenten de luchtkwaliteit verbeteren en daarmee gezondheidswinst behalen. "Daarbij richten we ons op de sectoren Industrie, Mobiliteit en Landbouw. Voor elk van deze sectoren maken we een plan van aanpak met concrete maatregelen."

Al lange tijd is bekend dat de luchtkwaliteit van invloed is op de gezondheid. Van der Schoot: "Daarom pakken wij deze handschoen op. Daartoe is des te meer aanleiding nu het RIVM het verband onderzoekt tussen luchtkwaliteit en de invloed op corona-besmetting in Oost-Brabant."

Taken verdeeld
Voor de gezamenlijke aanpak zijn de taken verdeeld. Zo pakken bijvoorbeeld de vier gemeenten met een haven het thema scheepvaart op. Wethouders uit de ene gemeente worden bijgestaan door ambtenaren uit een andere gemeente. Dat zorgt voor kruisbestuiving.

Van der Schoot: "We werken niet alleen samen als gemeenten. Maar ook met de Provincie. En we betrekken ondernemers en het onderwijs hierbij." Inmiddels werken de regio en provincie Noord-Brabant samen aan bredere luchtkwaliteitsmeting.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties