Gemeente Oss verbiedt houden van extra geiten in bestaande stallen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

OSS - Dinsdagavond sprak de gemeenteraad van Oss in een ingelaste, besloten vergadering over uitbreiding van geitenhouderijen. Eind vorig jaar had het college al besloten dat het voorlopig niet meer is toegestaan dat geitenbedrijven in bestaande stallen meer geiten gaan houden. Om dit besluit juridisch te versterken bleek het wenselijk om dit in een bestemmingsplan op te nemen. Daarvoor heeft de gemeenteraad nu een zogenoemd voorbereidingsbesluit genomen.

Aanleiding voor het besluit van eind vorig jaar was het RIVM-onderzoek ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden – aanvullende studies (VGO2)’. Dit onderzoek toonde een verband aan tussen geitenhouderijen en de kans op longontstekingen binnen twee kilometer van een geitenstal. De RIVM doet nader onderzoek naar waar dit verhoogde risico vandaan komt en hoe dit risico verkleind kan worden.

Voor de provincie was dat toen aanleiding om voorlopig het bouwen of uitbreiden van stalgebouwen te verbieden. Maar het bleef nog wel mogelijk om, zonder bij te bouwen, meer dieren te houden in bestaande stallen. De Osse gemeenteraad besloot destijds om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat wil zeggen: totdat meer bekend is over de oorzaak, verbiedt de raad het houden van meer dieren in bestaande gebouwen.

Het voorbereidingsbesluit geldt voor een jaar. In die periode moet de gemeenteraad het bestemmingsplan hiervoor hebben vastgesteld. Door dit voorbereidingsbesluit vallen aanvragen automatisch onder het nieuw op te stellen bestemmingsplan.

Het college heeft gekozen voor het houden van een ingelaste, besloten vergadering. Op die manier kan de gemeente voorkomen dat er nog aanvragen binnenkomen tussen de aankondiging van de vergadering en het moment dat het voorbereidingsbesluit officieel geldt. Een besluit treedt in werking op het moment dat de gemeente het gepubliceerd heeft. Dat heeft de gemeente woensdag gedaan in Oss Actueel en in de Staatscourant.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties