Gemeente Oss genomineerd voor cultureel-erfgoedprijs

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

OSS - Op 28 maart wordt de BNG Bank Erfgoedprijs voor de negende keer uitgereikt aan de ‘beste erfgoed-gemeente’ van Nederland. Oss is een van de genomineerden. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en gaat naar een gemeente die op inspirerende wijze met zijn erfgoed omgaat en als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. Daarnaast wordt een Publieksprijs uitgereikt aan de gemeente die de meeste publieksstemmen weet te verkrijgen.

Voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 is door specialisten uit het erfgoedveld een longlist gemaakt van twaalf gemeenten die blijk geven van visie en daadkracht in hun omgang met erfgoed. Tijdens de eerste juryvergadering heeft de jury Amersfoort, Leeuwarden, Oss en Rheden genomineerd. Nog in 2018 bezoeken de juryleden onaangekondigd en incognito de vier genomineerde gemeenten. In januari 2019 worden zij uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. Met het gemeentebezoek en de pitch in het achterhoofd zal de jury zich vervolgens beraden over de vraag wie de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs 2019. De uitslag is geheim tot de feestelijke uitreiking op 28 maart in Leiden, de winnende gemeente van de vorige editie.

De criteria
In alle fasen van het proces bekijkt de jury onder meer de volgende aspecten: Wat is de visie van de gemeente op het gebied van erfgoed? Op welke andere beleidsterreinen speelt erfgoed een rol? Welke rol krijgen inwoners bij het erfgoed en het gemeentelijke erfgoedbeleid?

De prijs
De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ´92 en stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. De prijs is beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Eerdere winnaars zijn de gemeenten Dordrecht (2010) Westerveld (2011), Schiedam (2012), Kampen (2013), Bergen op Zoom (2014), Beesel (2016) en Zutphen (2017) en Leiden (2018).

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties