FNV: Geef mensen met laagste inkomens gratis mondkapjes

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

De FNV wil gratis mondkapjes voor mensen die leven op of rond het minimum. Die oproep doet Lokaal FNV Maasland in een brief aan de gemeenten Bernheze, Landerd en Oss. "De mensen met de kleinste portemonnees hebben het al extra zwaar door corona en kunnen de kosten voor die kapjes er niet bij hebben", vindt Albert Bolten van Lokaal FNV Maasland. "Helemaal niet nu je het dringende advies krijgt om een mondkapje te dragen en winkels je zelfs mogen weigeren als je dat niet doet. Voor mensen in de bijstand en andere minima is dit gewoon niet te betalen. De overheid moet hen tegemoetkomen."

Lokaal FNV Maasland vraagt gemeenten om de mondkapjes te betalen vanuit de bijzondere bijstand of met een algemene tijdelijke maatregel. "Schenk alle minima desnoods vijf stoffen wasbare mondkapjes, zoals ze bijvoorbeeld al doen in Rotterdam", zegt Bolten. "Dat zou heel veel mensen wat lucht geven. Het weggeven van mondkapjes aan minima is niet alleen in het belang van de minima zelf. Het is goed dat iedereen een mondkapje draagt op drukke plekken en in publieke binnenruimtes om verdere besmettingen te voorkomen. Maar dan moet je daar wel het geld voor hebben en dat is voor mensen met een minimum inkomen nu zeker niet het geval."

Dertig euro per maand
Sinds 1 juni geldt op een aantal plekken al een mondkapjesplicht, zoals in het openbaar vervoer, bij de kapper en de fysiotherapeut. "Dat hakt er bij sommigen zeker in", stelt Bolten. "Een mondkapje kost zo’n 1 euro per stuk. Als je er iedere dag minimaal eentje moet dragen dan ben je dus al dertig euro per maand kwijt. Voor iemand die de touwtjes aan elkaar moet knopen is dat een flinke aanslag. De nieuwe uitbreiding zal alleen maar meer kosten met zich meebrengen."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties