Extreme outdoor sporten: op zoek naar een adrenalinekick

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Elke zondag voetballen of hockeyen? Iedere week een vaste hardlooproute? Of altijd maar diezelfde oefeningen in de sportschool? Dat wordt toch saai. Steeds meer mensen kiezen daarom voor extreme outdoorsporten. Zij gaan op zoek naar nét die extra uitdaging en adrenalinekick. Maar wat zijn nu eigenlijk extreme sporten? En waarom kiezen mensen ervoor om vaak halsbrekende toeren uit te halen?

Extreme sporten zijn sporten waar in meerdere of mindere mate gevaar aan is verbonden. Sporten waarbij je je soms ernstig kunt verwonden en zelfs kunt sterven aan complicaties die je oploopt als je valt of als iets anders misgaat.

Voorbeelden van extreme outdoor sporten
Enkele voorbeelden van extreme sporten zijn basejumpen (van een gebouw of berg springen met een parachute), skydiven uit een vliegtuig, bergbeklimmen, (grot)duiken, raften (met een opblaasbaar vlot een wilde rivier bevaren), offroad motorcrossen, heli-skiën (waarbij je met een helicopter off piste wordt gedropt), abseilen (via een klimtouw zelfstandig afdalen van een steile wand), slacklining (koordlopen op vaak grote hoogte) en paragliding (schermvliegen). Ook het zogeheten ‘extreem strijken’ wint aan populariteit. Extreem strijken is een sport waarbij de deelnemer een strijkplank, een strijkijzer en een paar kledingstukken meeneemt naar een moeilijk te bereiken locatie, die hij bijvoorbeeld met alpinisme of kajakken moet bereiken.

Adrenaline
Waaghalzen en avonturiers beoefenen dit soort sporten om er een kick van te krijgen. De bijnieren maken het hormoon adrenaline aan, dat als een soort van natuurlijke drug werkt. Hierdoor heeft het ook een verslavende werking. Adrenaline-junkies willen daardoor steeds meer, hoger of sneller.

Drijfveer
Wat is de drijfveer van extreme sporters? “Iedere activiteit met een uitdaging waarin je steeds een stapje verder kan gaan is belonend”, stelt sportpsycholoog Jason van der Burgt in een interview met dagblad Trouw. “Dat extreme sporters zo enthousiast over hun sport zijn, heeft daarmee te maken. Met het verbeteren van jezelf komt er dopamine vrij in je hersenen. Dat geeft een fijn gevoel, maar is ook verslavend. Iedere keer heb je een grotere uitdaging nodig om hetzelfde beloningsgevoel te krijgen.”
Het type mens dat volgens hem voor een extreme sport kiest is meestal een 'thrillseeker': iemand die een uitdagende activiteit nodig heeft om te kunnen groeien en het beste uit zichzelf te halen.

Goede uitrusting
Wanneer je een extreme outdoor sport gaat beoefenen is het erg belangrijk om met een goede uitrusting op pad te gaan. Op Outdoorextreme.nl vind je alles wat je nodig hebt. Van de juiste kleding en schoenen tot het beste gereedschap en nuttige benodigdheden als tenten, slaapzakken, rugzakken en camelbags.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties