Enorme stijging aantal woningbranden door goedkope telefoonopladers en slechte accu's

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

HARDENBERG - Het aantal woningbranden dat door een accu werd veroorzaakt, is in Nederland sinds 2011 meer dan vervijfvoudigd. Uit voorlopige cijfers blijkt dat doorgebrande accu's en oververhitte opladers in 2018 zelfs tot meer dan honderd branden leidden. Dit is deels toe te schrijven aan een toename in het gebruik van goedkope opladers. Uit analyse van PhoneGigant.nl blijkt dat de meeste goedkope opladers van veel lagere kwaliteit zijn dan de originele opladers.

Om het verschil tussen de goedkoopste oplader, een middenklasser en een duurder model aan te tonen, haalde PhoneGigant opladers uit deze categorieën uit elkaar. Aan de buitenkant is het niet zichtbaar, maar aan de binnenzijde van de opladers wordt duidelijk dat het verschil in kwaliteit van de gebruikte materialen zeer groot is.

Kabels en opladers
De kabels van de verschillende opladers lijken van buitenaf identiek, maar na het opensnijden van een kabel blijkt dat dit niet het geval is. De bescherming tegen draadbreuk en doorbranden blijkt bij de originele oplader veruit het sterkst. Ook zit er een duidelijk verschil in de stroomdoorlating.
Ook de gedeelten die in het stopcontact worden gestoken, verschillen behoorlijk van elkaar. Het ontbreken van isolatie, veiligheidscomponenten en robuustere materialen zorgt er zelfs voor dat de goedkoopste variant van de onderzochte opladers 31 procent lichter in gewicht is dan de originele oplader. Op de onderzoekspagina is een vergelijking te zien van opladers uit de verschillende prijscategorieën.

Officiële waarschuwingen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Brandweer waarschuwen al langer voor brandgevaar als gevolg van goedkope, soms niet goedgekeurde opladers. Bij veel winkels zijn al opladers beschikbaar voor een paar euro, en ook via Chinese webshops kunnen telefoonladers spotgoedkoop worden besteld. Met name dit laatste gebeurt steeds vaker, iets dat synchroon loopt met de toename van het aantal accubranden.
Volgens de Nederlandse Brandweer kunnen batterijen van smartphones (lithium-ion batterijen) brandgevaar opleveren als ze overladen worden, of als er een kortsluiting ontstaat. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties