D66 Oss voorstander van verbod op knallers en vuurpijlen

'Een veilige jaarwisseling voor iedereen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - De vuurwerkdiscussie speelt al jaren. Bepaalde onderwerpen komen hier telkens in terug: wel of geen vuurwerk, wel of geen particuliere verkoop en wel of niet gemeenschappelijk afsteken door de gemeente zelf. D66 Oss is voorstander van het de landelijke aanbevelingen waarin een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is opgenomen. Ander siervuurwerk, zoals fonteinen en grondbloemen, blijft dan voor particulieren. De lokale politieke partij wil graag naar alternatieven kijken, zoals gezamenlijke vuurwerkshows.

D66 Oss gunt iedereen een gezellige en veilige jaarwisseling. "Iedereen moet ervan kunnen genieten", stelt raadslid Henriëtte Renders. "Helaas is dat nu niet zo. Veel plekken in het land, ook de gemeente Oss, zijn dit jaar weer opgeschrikt door geweld, agressie, schade en menselijk leed. Auto’s, containers en fietsen gingen in vlammen op; lantaarnpalen vielen om als luciferhoutjes. De tragische dood van een vader en zijn zoon uit Arnhem, waarschijnlijk als indirect gevolg van vuurwerk, is een nieuw dieptepunt. En dan het gooien met vuurwerk naar hulpverleners en ouderen en denk ook aan het dierenwelzijn."

Landelijk hebben D66 en de ChristenUnie eerder al samen een lokaal vuurwerkverbod mogelijk gemaakt. Renders: "Als er een particulier verbod, totaal of alleen op knallers en pijlen komt, moet er natuurlijk ook een verbod komen op de verkoop daarvan. Hier past ook realiteitszin. Enkel het uitbreiden van het verbod zal het probleem niet verhelpen. Handhaving is minstens zo belangrijk. En het breken van een cultuur waarin mensen zich zomaar boven de wet verheffen en anderen in gevaar brengen is niet makkelijk gedaan."
De partij wil daarom vooral ook goed kijken naar alternatieven. "Vuurwerkshows die we samen organiseren, samen betalen en waar we samen van genieten op geschikte locaties", geeft Renders als voorbeeld. "Voor een jaarwisseling die niet beangstigt, maar verbindt."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties