Documentaire Donker Oss en nagesprek met filmmaker

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Donderdag 22 maart vertoont Groene Engel de documentaire Donker Oss over het criminele verleden van Oss. Aanleiding is de restauratie van het graf van wachtmeester Hoekman. Op 26 maart is de restauratie klaar en wordt de grafsteen teruggeplaatst, dat is exact 125 jaar na de veelbesproken moord op Hoekman. Reden voor het Stadsarchief en Groene Engel om een bijzondere avond rondom de documentaire van de Osse filmmaker Luuk Bouwman te organiseren. Na afloop van de docu wordt Bouman in de filmzaal geïnterviewd door historica Jeanny Smeets. De film begint om 20 uur. Een kaartje voor de film + nagesprek kost 5 euro.

Oss is in het verleden meermalen door een golf van misdaad getroffen. In 1893 kreeg Oss een slechte naam door een serie aanslagen op fabrieksopzichters en door de moord op wachtmeester Hoekman. In de jaren twintig en dertig was er opnieuw een golf van criminaliteit. Ingegeven door een persoonlijke fascinatie heeft regisseur Luuk Bouwman -zelf geboren in Oss- uitvoerig research gedaan naar het Osse verleden. Het onderzoek leidde onder andere tot in North Dakota waar de nazaten van de ‘Baron’ wonen, de beruchte bendeleider die in 1894 met zijn familie de benen nam naar de Verenigde Staten. In Nederland deden kinderen en kleinkinderen van onder meer Peer de Bie voor het eerst hun verhaal. De documentaire onderzoekt waardoor de criminaliteit is ontstaan, en wat de gebeurtenissen voor enkele betrokken families hebben betekend.

Stadsarchief Oss
Vanaf 20 maart is er een kleinschalige tentoonstelling te zien bij het Stadsarchief over de criminaliteit in Oss. Op maandagavond 26 maart om 19.30 uur geeft Jos Smeets, auteur en onderzoeker aan de Politieacademie, in het Stadsarchief een lezing over dit onderwerp. Entree is gratis, aanmelden voor de lezing is verplicht. Dit kan bij het Stadsarchief: informatie@stadsarchiefoss.nl 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties