COVID 19: Impact op wereldwijde aandelenmarkten

Een van de belangrijkste gevolgen van de COVID-19-pandemie is de tol ervan op de financiële markten, resulterend in maanden van volatiliteit. Om het zelf te zien, hoef je alleen maar een term als 'coronavirus-aandelenmarkten' op Google in te tikken en de zoekresultaten te bekijken. Een artikel van half maart luidt: "FTSE 100, Dow Jones en S&P 500 op de slechtste dag sinds 1987", terwijl een ander artikel daaronder vanaf begin april een ander verhaal vertelt: de Europese aandelenmarkten zijn gestegen vanwege de vermeende vertraging van COVID-19.

Waarom beinvloedt een virus de aandelenmarkten?
Het simpele antwoord is dat het meer is dan alleen een virus - COVID-19 is geclassificeerd als een wereldwijde pandemie, die grote sectoren van zowel regionale als mondiale economieën kan bedreigen, van fabrieksproductie tot reizen - tot verlaging van grondstoffenprijzen, zoals olie. Voeg daarbij de waarschuwingen van grote bedrijven over inkomsten en reisverboden op vluchten tussen grote markten zoals de VS en Europa en je zult de resulterende paniek zien in drastische volatiliteit op de aandelenmarkt.
 
Bij Vestle streven we ernaar om u de meest up-to-date prestaties van de grote wereldwijde aandelenmarkten te bieden. Dit zodat we klanten en financieel ingestelde mensen een beter inzicht geven in het marktsentiment in het algemeen. Laten we daarom eens kijken naar een aantal van de meest cruciale momenten die de aandelenmarkt heeft meegemaakt tijdens de coronaviruscrisis.

4 belangrijke momenten in de beursactiviteit tijdens COVID-19
Aangezien de coronaviruspandemie een wereldwijd probleem is, zullen we de kenmerkende gebeurtenissen van verschillende van 's werelds belangrijkste Indexen bekijken om een duidelijker beeld te krijgen van de impact tot nu toe.

Beurscrash in 2020: tussen 24 en 28 Februari kondigden aandelenmarkten over de hele wereld hun sterkste dalingen aan in een week tijd - sinds de financiële crisis van 2008, dit leidde tot een periode van extreme volatiliteit wat tot Maart heeft geduurd waardoor analisten de gebeurtenis hebben benoemd tot de Beurscrash van 2020.

• Black Monday I / Black Thursday: op Maandag 9 Maart rapporteerden alle drie de Major Amerikaanse indexen hun grootste procentuele dalingen in de geschiedenis: de Dow Jones daalde 2.014 punten ten opzichte van de voorgaande dag; de NASDAQ daalde met 625 punten en de S&P 500 met 226 punten. Drie dagen later - Donderdag 12 Maart - vond er opnieuw een daling plaats, wat Major indexen in Europa en Noord-Amerika trof, waarbij de Italiaanse FTSE MIB een klap kreeg van 17% - de ergste van allemaal. Tegen de tijd dat de markten de volgende Maandag weer opengingen, bevondt ten minste één Major Index in alle G7-landen zowel als 14 van de G20-landen zich in dalende trend. 

• Saoedi-Arabië / Russische olieoorlog: een daling van de vraag naar olie als gevolg van fabrieksstilstanden en een daling van het aantal reizen zorgde ervoor dat de OPEC een vergadering hield om een strategie te bespreken die een evenwicht zou vinden tussen de lage vraag naar olie en een productieverlaging, dit wakkerde een olieprijsoorlog aan tussen Rusland en Saoedi-Arabië, waardoor de olieprijzen op 7 maart tot 25% crashte - slechts twee dagen voor Black Monday I. 

• 7 april: verschillende grote Europese markten sloten hoger toen het beleggerssentiment steeg, in de hoop dat de curve van nieuwe gevallen van het coronavirus eindelijk begon af te vlakken. De FTSE 100 steeg met 2% ten opzichte van de dag ervoor, terwijl de DAX met 2,7% steeg, de Franse CAC 40 steeg met 1,96%. Wall Street volgde een vergelijkbare stijging: de S&P 500 steeg met 2,6%, de Dow Jones met meer dan 3% en de NASDAQ met iets meer dan 2%. 

Wat volgt er?
Vrijwel hetzelfde, hoogstwaarschijnlijk. Als we één les kunnen trekken uit de COVID-19-pandemie, dan is het wel dat onzekerheid geruime tijd deel zal uitmaken van ons leven. De curve is misschien afgevlakt, maar er is nog steeds de mogelijkheid van verdere golven van virusuitbraken, wat zou kunnen leiden tot nog meer maanden lockdown. Wie zal het weten?

Een kijk in de toekomst
Maar hoewel de hoop voor de markten misschien afgezwakt is, laten we onze focus voor een seconde naar de toekomst verleggen, namelijk, een deel van de nieuwe technologie die opkomt om de verspreiding van het virus te beperken- de functie Community Mobility Report van Google. Dit locatiegebasseerde programma helpt bij het verzamelen van gegevens die de impact van het coronavirus kunnen presenteren op openbare activiteiten en locaties zoals woon-werkverkeer, centrale punten voor openbaar vervoer, winkels, supermarkten en parken, met als uiteindelijk doel de volksgezondheidsfunctionarissen te helpen begrijpen hoe populaties reageren op sociale afstandsregels.

Twitter heeft een dubbele taak, door zijn sociale mediaplatform uit te rusten met een verscheidenheid aan maatregelen die bedoeld zijn om nepnieuws tegen te gaan, mensen te helpen feitelijke informatie te vinden, contact te maken met anderen terwijl ze zichzelf isoleren, en te doen waar Twitter het beste in is: mensen de actie laten volgen in realtime door in contact te blijven met nieuwsuitzendingen, publicaties en influencers die zich toeleggen op de impact van de crisis. Twitter werkt ook samen met grote wereldorganisaties om de publieke betrokkenheid te bevorderen via massale sociale initiatieven, Q & A-sessies met overheidsfiguren en ervoor te zorgen dat Tweets onverwijld worden uitgezonden. 

Vestle-nieuwsartikelen zoals deze zijn bedoeld om u te helpen in contact te blijven met een verscheidenheid aan wereldkwesties die betrekking hebben op de financiële sector, omdat wij van mening zijn dat kennis cruciaal is voor het nemen van weloverwogen handelsbeslissingen. Marktvolatiliteit zoals deze veroorzaakt door de COVID-19-pandemie kan zowel risico's als kansen bieden voor bepaalde handelaren die in CFD's beleggen, waardoor u kunt profiteren van prijsbewegingen in beide richtingen, zonder dat u de onderliggende waarde bezit. Kies uit honderden instrumenten, waaronder de beursindexen die we hebben vermeld, zoals de US 500 (volgt de S&P 500), de Duitsland 30 (volgt de DAX) en vele andere, maar ook valuta's, grondstoffen, ETF's, crypto en aandelen - u vindt er zelfs Twitter en Alphabet (het moederbedrijf van Google).

Registreer vandaag nog bij Vestle en profiteer van ons gratis educatief materiaal, waaronder een 1-op-1 training met een beleggingscoach. U kunt ook profiteren van geavanceerde handelsinstrumenten, prestatiegrafieken, de economische kalender van Vestle en meer. U kunt ook onderweg beleggen met het mobiele handelsplatform Vestle, beschikbaar voor zowel iOS- als Android-platforms.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document is niet samengesteld door Vestle maar door een onafhankelijke derde partij en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 84.6 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Volledige disclaimer: www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer-third-party.html

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties