Buurtbemiddeling lost al 25 jaar burenruzies succesvol op

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - De maand september staat in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in die tijd ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Het lukt buurtbemiddelaars om in zeven van de tien situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun probleem.

Ons Welzijn houdt zich bezig met buurtbemiddeling in Oss. "We weten dat burenruzies veel invloed hebben op de leefbaarheid in wijken", vertelt bemiddelaar Ageet. "Als je een conflict hebt met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk. 3.500 getrainde bemiddelaars in heel Nederland zorgen dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Deze gratis dienstverlening zorgt er voor dat buurtbewoners weer on speaking terms komen.”
In dat opzicht is buurtbemiddeling onmisbaar. Het vermindert de ervaren woonoverlast, verkleint de kans op het uit de hand lopen tot strafbare feiten en vergroot het gevoel van veiligheid en leefbaarheid. "Veel Nederlanders ervaren dagelijks burenoverlast", weet Ageet. "Het advies is om zodra je je ergert, het gesprek aan te gaan met de buren. Lukt dat niet, schakel dan op tijd hulp in van buurtbemiddeling."

Leefbaarheid
Buurtbemiddeling vervult een belangrijke rol in wijken en buurten. Het heeft een positief effect op de leefbaarheid in de gemeente Oss. Het vergroot het veiligheidsgevoel van inwoners en verbetert de sociale samenhang en gemeenschapszin in buurten. “En ook heel belangrijk,” vult Ageet aan, “bewoners voelen zich na een bemiddeling zelfredzamer. Ze weten wat ze in een volgende situatie kunnen doen en hebben meer vertrouwen in hun eigen oplossingsvermogen.”

Toename complexe zaken
Bij de meeste burenruzies gaat het om bewoners die om wat voor reden dan ook niet meer met elkaar in gesprek zijn. De laatste jaren komt er meer sociale problematiek in de samenleving voor en dat zien de buurtbemiddelingsorganisaties terug in de aard van de conflicten. Ageet legt uit: “Gemiddeld is een vijfde van de zaken tegenwoordig complex te noemen. Dan spelen bijvoorbeeld psychische problemen, een opstapeling van problemen of taalproblemen een rol. Geluidsoverlast is de meest gemelde klacht, gevolgd door pesten/lastig vallen en ‘buitenproblemen’ zoals overhangende takken, de schutting, stankoverlast van de barbecue of dieren.”

Contact met Ons Welzijn
Heb je zelf een conflict met de buren en kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met buurtbemiddeling. Ons Welzijn staat voor je klaar! Bel 088-3742525 of mail info@ons-welzijn.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties