Bruisende jubileumdag voor jarige bibliotheek Oss

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Bibliotheek Oss bestaat honderd jaar. Dat wordt het laatste weekend van september gevierd. Vrijdagmiddag 24 september kunnen belangstellenden online een speciaal congres volgen. Een dag later, op zaterdag 25 september, is er een jubileumdag met allerlei leuke activiteiten voor klein en groot.

De bieb bruist zaterdag 25 september tussen 10 en 16 uur van de activiteiten. Dikkie Dik en Osje lopen rond, er is een gezinsspeurtocht en je kunt allerlei creatieve doe-opdrachten doen. Om 11, 13 en 15 uur is er een Meet & Greet met Dolfje Weerwolfje. De pop-up bieb staat buiten op het grasveld en er zijn allerlei exposities voor jong en oud. Kom bijvoorbeeld kijken naar het zeer gedetailleerde Muizenhuis of de tekeningen van Quentin Blake, illustrator van de boeken van Roald Dahl. Laat een gedicht op maat maken, luister naar muziek of krijg boekenadvies. Ook is er een prijsuitreiking van diverse wedstrijden.
Je kunt om 11, 13 of 15 uur meelopen met een themawandeling met de stadsgidsen van het Maaslandgilde. Zij hebben een speciale wandeling door het centrum gemaakt over honderd jaar bibliotheek. Reserveren hiervoor kan alvast bij het Stadsarchief: informatie@stadsarchiefoss.nl of sluit op de 25e aan. Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft om 13.30 uur een gratis minilezing ‘Doeken met boeken’. Het boek is een belangrijk symbool in de kunst. Maar de vraag wat de betekenis van een boek op een schilderij is, is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Welk boek wordt er vastgehouden; is het geopend of gesloten? Wie is de persoon die het boek vasthoudt? In deze minilezing komen de mooiste voorbeelden van de meest beroemde kunstenaars voorbij. Vooraf reserveren via https://nobb.op-shop.nl/711/kijkkunst-doeken-met-boeken/25-09-2021.

Een goede voorouder
Vrijdag 24 september houdt de bieb een speciaal jubileumcongres: In de voetsporen van Titus, een goede voorouder. Honderd jaar nadat Titus Brandsma aan de wieg stond van Bibliotheek Oss laat de organisatie zien dat de bieb van nu in de kern hetzelfde doet als toen: mensen verleiden zichzelf te blijven ontwikkelen en samen met anderen kansen bieden aan de gemeenschap. Vier sprekers gaan in op dit onderwerp en vertellen wat hun verwachtingen zijn voor de toekomst: Daan Roovers, oud-Denker des Vaderlands en docent publieksfilosofie Universiteit Amsterdam; Roman Krznaric (online), auteur van ‘De goede voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld’; Habtamu de Hoop, politicus; Wouter Sanderse, universitair docent educatie UvH Utrecht.
Dit congres is in verband met de coronamaatregelen alleen bij te wonen voor genodigden. Op het YouTubekanaal van Bibliotheek Oss kunnen geïnteresseerden het congres vanaf 13 uur via de livestream gratis volgen: https://www.youtube.com/watch?v=zXf4oxFDQgA 

 

Kijk voor het volledige programma van de jubileumdag op www.bibliotheekoss100jaar.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties