Gebeurtenissen van 450 jaar geleden belicht vanuit Brabants perspectief

Brabantserfgoed.nl in teken van Tachtigjarige Oorlog

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Brabantserfgoed.nl staat in de maand oktober in het teken van de Tachtigjarige Oorlog in Brabant. Deze oorlog is vanuit Hollands perspectief een succesverhaal: Willem van Oranje bevrijdde Nederland van Spanje. In Brabant werd de strijd daadwerkelijk uitgevochten. Elke streek en stad, en ieder dorp heeft te maken gehad met de gevolgen van deze strijd. Ruim veertig erfgoedliefhebbers, waaronder leden van heemkundekringen, archivarissen en medewerkers van musea en universiteiten belichten deze maand op brabantserfgoed.nl de grote nationale gebeurtenissen tijdens de Tachtigjarige Oorlog vanuit lokaal perspectief.

De Tachtigjarige Oorlog begon 450 jaar geleden. Een oorlog die Nederland heeft gemaakt tot het land dat het nu is, maar ook een oorlog die is uitgevochten in Brabant. Boerderijen werden geplunderd, dorpen verwoest en steden belegerd. Reden voor erfgoedplatform brabantserfgoed.nl om oktober - de Maand van de Geschiedenis - uit te roepen tot themamaand ‘de Tachtigjarige Oorlog in Brabant’. De redactie dook zelf in dit roemruchte stukje geschiedenis, maar haalde ook verhalen op bij ruim veertig erfgoedliefhebbers. Op www.brabantserfgoed.nl/80jo staat een volledig overzicht van alle artikelen.

Voorvertoning NTR-serie
Dit najaar zendt de NTR de televisieserie ‘80 Jaar Oorlog’ uit. Op 25 oktober om 18.30 uur krijgt het publiek een voorvertoning van deze serie in het Kasteel van Breda. De voorvertoning wordt omkleed met lezingen door Wouter Loeff, hoofdredacteur van brabantserfgoed.nl, Monique Rakhorst, curator
van het Stedelijk Museum Breda en historisch onderzoeker Boudewijn van de Calseijde. Hans Goedkoop presenteert de avond en vertelt meer over de tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog in het Rijksmuseum.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties