Brabantse kippenboeren houden van wilde bijen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

BRABANT - Kippenboeren zetten zich in voor het redden van de wilde bij. Verspreid door het hele land zaaien tientallen Blije Kip-boeren de buitenuitloop van hun kippen in met een biologisch bloemzaadmengsel. Ook in Noord-Brabant haken kippenboeren aan.

Ruim de helft van de 358 wilde bijensoorten in Nederland is met uitsterven bedreigd. Daarmee loopt de voedselvoorziening gevaar; tachtig procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Niet interessant voor imkers
De bijen worden bedreigd door het gebrek aan voedsel en aan nestgelegenheid. Verstedelijking, intensieve landbouw en het strakke beheer van openbaar groen worden als oorzaak van de bedreiging genoemd. “Samen met al onze boeren willen we een ommekeer bewerkstelligen”, vertelt Eva Topelberg, projectmanager duurzaamheid bij Blije Kip. “De kippenboeren zaaien in de buitenuitloop van hun kippen een special biologisch bloemzadenmengsel in.”
Voor imkers is de wilde bij niet interessant omdat hij geen honing maakt, maar voor de voedselvoorziening is de wilde bij onmisbaar. Onder meer appels, peren, aardbeien en tomaten zijn afhankelijk van de bestuiving door insecten.

Ook vlinders verdwijnen
Niet alleen bijen, ook vlinders hebben het zwaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal vlinders met 84 procent afgenomen. Vijftien soorten zijn helemaal verdwenen uit Nederland. Ook vlinders dragen bij aan de bestuiving van bloemen. Het bloemzadenmengsel van Blije Kip is ook aantrekkelijk voor vlinders.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties