Bouw het beste en mooiste insectenhotel en win een prijs

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) is ontstaan vanuit zes agrarische natuurverenigingen (ANV’s) die actief zijn in Oost-Brabant. Het collectief verzorgt voor hun leden de subsidieaanvragen voor agrarisch natuurbeheer en voert de controle uit. Ook stimuleert ANB de aanleg van bloemrijke akkerranden, om zo de biodiversiteit te vergroten. 

Vorig jaar stelde ANB Oost-Brabant een mengsel van bloemenzaad gratis ter beschikking aan alle ANV-leden. "Dit leverde een geweldig resultaat op van ruim 8 hectare grond die werd ingezaaid", laat ANB weten. "De mogelijkheid om gratis bloemenzaad te krijgen is ook dit jaar weer massaal benut. Het gunstige natte voorjaar zorgt voor prachtige bloemenveldjes. Dit is goed voor kleine zoogdieren, vogels en vooral voor insecten, het biedt voor hen voedsel en schuilgelegenheid. Daarnaast is het genieten voor de mens vanwege de prachtige bloemen."

De vele insecten die op de bloemen afkomen hebben huisvesting nodig. Dit wil ANB Oost Brabant stimuleren door er ook insectenhotels bij te bouwen. Het collectief stelt een prijs beschikbaar voor het beste en mooiste insectenhotel. "De uiteindelijke winnaar is de natuur. Door al die insectenhotels krijgen we immers een completer biotoop in dat gebied."

Meedoen 
Wil je creatief aan de slag gaan, bouw dan een insectenhotel en win bovendien een leuke prijs. Iedereen mag meedoen. Per ANV is er een prijs van 100 euro beschikbaar en ook nog een prijs voor het hele gebied. Daarnaast ontvang je het bordje ‘Mooiste insectenhotel ANB Oost-Brabant’. Wil je meedoen: mail dan een foto van het insectenhotel, de plek waar het staat en de naam van de maker naar communicatie@anboostbrabant.nl. Een jury zal in oktober de verschillende creaties beoordelen en een winnaar bekendmaken.

Hoe bouw je een insectenhotel?
Op internet kun je verschillende voorbeelden vinden van insectenhotels en de voorwaarden waaraan het moet voldoen. "Zeer belangrijk is dat de gaatjes in hard hout worden geboord. Zacht hout geeft rafels en daar kunnen de bijen niet in of uit. Belangrijk bij de beoordeling door de jury is de functionaliteit voor de insecten. Zoals gladde gangen in hard hout, bamboestokjes die open zijn, riet van voldoende dikte etcetera. Het loont de moeite om je vooraf goed te verdiepen in insectenhotels. In Zeeland is een heus bijenommetje van 10 kilometer dat gewandeld of gefietst kan worden. Op de route staan 10 insectenhotels. Startpunt is bij Eeterij D’n Oven."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties