Werp een blik in een aardkundig fenomeen

Bezoek de Peelrandbreuk tijdens Oerfestival De Maashorst

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

MAASHORST - De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) onderzoekt tot eind oktober de Peelrandbreuk in Uden. Deze geologische breuk in de ondergrond is aardkundige uniek in Europa. Om belangstellenden de gelegenheid te geven de onderzoeksleuf te komen bekijken, worden er twee publieksdagen gehouden. Op maandag 15 en zaterdag 20 oktober zijn er rondleidingen en een aantal activiteiten voor kinderen.

De Peelrandbreuk loopt door heel Oost-Brabant en Limburg, tot voorbij Roermond, en is in natuurgebied De Maashorst goed zichtbaar. De wijstgronden langs de breuk zijn hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoogkomt. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog. Deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. Een bijzonder fenomeen dat alleen onder specifieke omstandigheden voorkomt.

Onderzoeksleuf
Voor het wetenschappelijk onderzoek is op de plek van de Peelrandbreuk, aan de Lage Burchtweg in Uden, een 25 meter lange onderzoeksleuf gegraven. Door het graven van de sleuf kan de Peelrandbreuk ondergronds en van heel dichtbij worden onderzocht. Rimbaud Lapperre van de VU onderzoekt met name de water (on)doorlatendheid van de breuk. “In de sleuf neem ik de geologische gesteldheid van de Peelrandbreuk onder de loep en de wijst die hier optreedt. Het onderzoek richt zich op de maatregelen voor bescherming en herstel van wijstgebieden, beekbronnen en het watervasthoudend vermogen van de bodem.”

Publieksdagen
Tijdens het onderzoek is de sleuf afgesloten voor publiek. Met uitzondering van twee publieksdagen; die zijn in de herfstvakantie op maandag 15 oktober tijdens Oerfestival De Maashorst en zaterdag 20 oktober. Het terrein is dan toegankelijk van 11 tot 16.30 uur. Er zijn rondleidingen om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Belangstellenden kunnen rechtstreeks naar de Lage Burchtweg komen. Alleen op maandag 15 oktober is de onderzoeksleuf opgenomen in de excursies van IVN vanaf de Mastworp aan de Bedafseweg 22 in Uden. De IVN-excursies starten een uur eerder (10.30, 12.30 en 14.30 uur) en leiden over de berg- en de breukroute naar de Lage Burchtweg. Tussen de excursies door is er bij de onderzoeksleuf een aantal activiteiten voor kinderen: ze kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en zelf een flesje wijstwater hengelen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties