Eerste organisatie in de regio

Bernhoven ondertekent Taalakkoord laaggeletterdheid

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UDEN - Medisch leider Inge Blokzijl ondertekende maandag 26 november namens Bernhoven het Taalakkoord. Dit document is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met het Loket Leren en Werken en de Stichting Lezen & Schrijven. Programmamanager Hans Richters ondertekende het akkoord namens Leren en Werken.

Met de ondertekening van het Taalakkoord is Bernhoven in de regio trendsetter en koploper. Bernhoven is de eerste grote organisatie in de regio Oost-Brabant die formeel het Taalakkoord heeft ondertekend. Het Udense ziekenhuis onderstreept hiermee dat het echt aandacht heeft voor mensen in de samenleving die kampen met laaggeletterdheid.
In samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven, het Loket Leren & Werken gemeente Uden en de Taalhuizen in de gemeentes Oss, Veghel, Bernheze en Uden maakt Bernhoven er werk van omdat “het zo enorm belangrijk is dat we elkaar verstaan”, aldus medisch leider en kinderarts Inge Blokzijl. Zij maakt het in de spreekkamer mee dat mensen toch niet helemaal begrijpen wat ‘het ziekenhuis’ communiceert. Bernhoven spant zich al in om folders meer en meer te gaan schrijven op B1 taalniveau ofwel eenvoudig Nederlands. Het ziekenhuis wil zich ook inspannen om in de communicatie meer gebruik te gaan maken van pictogrammen en ander beeldmateriaal.

Gezondheidsrisico
Bernhoven vindt aandacht voor laaggeletterdheid belangrijk. Een patiënt heeft er alle belang bij dat hij of zij begrijpt wat er rondom behandeling en gezondheid allemaal gebeurt. Want iemand die laaggeletterd is loopt een gezondheidsrisico doordat niet alle informatie begrepen wordt.
In het ziekenhuis is vanaf heden een protocol van kracht dat medewerkers wijst op hoe zij aandacht kunnen schenken aan laaggeletterdheid en hoe zij mensen kunnen doorverwijzen naar een taalpunt in de buurt. Stichting Lezen & Schrijven gaat workshops organiseren voor de medewerkers van Bernhoven. In verhalen voor de eigen media besteedt Bernhoven aandacht aan het thema.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties