Bernhoven eert orgaandonoren met monument

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UDEN - Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting en Geert van den Enden, algemeen directeur Bernhoven, hebben dinsdag 22 september pal naast de hoofdingang van het ziekenhuis een donortegel geplaatst. Het is een eerbetoon aan mensen die door orgaandonatie het leven aan anderen hebben doorgegeven.

Kunstenaar Bart Lebesque maakte de tegel van honderd procent hergebruikt materiaal. Het bestaat uit vijftig eerder gebruikte stukjes staal en roestvrij staal. Deze restanten haalde Lebesque op bij bedrijven in en om Uden. De kunstenaar werkt in zijn eigen atelier Puur Staal in Slabroek met allerlei vormen van staal. Hij is dus ook nog een buurman van Bernhoven. Lebesque noemt zichzelf technisch vakman en dromenbouwer. Hij streeft ernaar om mensen iets moois en tastbaars te geven en noemt deze opdracht een eer. Door het hergebruik van resten metaal verbindt Lebesque het monument met de reden waarvoor het gemaakt is. In de tegel leest de toeschouwer ‘Ik leef, ik geef’.
Nichon Jansen stelt het initiatief van het ziekenhuis enorm op prijs. "Bernhoven is het eerste ziekenhuis dat het initiatief neemt om op deze manier donoren te bedanken en de aandacht te vestigen op het belang van orgaandonatie", zegt hij. "Wie langs de tegel loopt, gaat toch even over het onderwerp nadenken. Wat je besluit ook is omtrent orgaandonatie, je hebt er in ieder geval over nagedacht."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties