Acht leerlingen TBL vertegenwoordigen school bij Summits in China en VS

Door Ine Smit-Verbakel van Titus Brandsmalyceum

Afgelopen maandag is bekend gemaakt welke leerlingen uit 5 vwo van het TBL uitgezonden worden naar de Summits in China (april/mei 2019) en in de Verenigde Staten (30 maart tm 10 april 2019) als vertegenwoordigers van de school. Naar Virginia gaan Nik Arts, Anne Hundertmark, Robin Nazareno en Eefje van den Berk o.l.v. docent Laurie Heinen. O.l.v. docent Anja Wisse gaan Tessa Lommerse, Ninke Moens, Ole Salet en Jette van Geffen naar de Summit in Zhengzhou.

Voor beide Summits hebben de leerlingen uit 5 vwo een motivatiebrief moeten schrijven. Bevlogen en goed verwoorde brieven kwamen bij de selectiecommissie binnen. Uiteindelijk werden negen leerlingen uitgenodigd voor een pitch voor de Summit in Virginia en acht leerlingen voor de Summit in Zhengzhou. De pitchen moesten gaan hoe landen kunnen samenwerken om problemen op gebied van milieu, educatie e.d. gezamenlijk aan te pakken.
Tijdens de Summit in Virginia gaan leerlingen uit 35 landen met elkaar in discussie over vier wereldproblemen. Welke vier dat zijn, is nu nog niet bekend. Elke leerling schrijft over één van de vier onderwerpen vanuit het perspectief van zijn eigen land een essay over het gegeven probleem. Ook stelt de groep van vier leerlingen van tevoren een actieplan op voor een lokaal (=nationaal) probleem naar eigen keuze. De actieplannen worden gepresenteerd aan elkaar. Daarnaast maakt de groep een presentatie over Nederland en Oss. Tot slot vindt er ook een culturele uitwisseling plaats. De leerlingen wonen ook lezingen bij en bezoeken vanzelfsprekend de belangrijkste monumenten in Washington DC en ze wonen een honkbalwedstrijd bij. Ze verblijven in een gastgezin. Met het gastgezin doen ze 's avonds en in het weekend ook allerlei activiteiten.
Nadat het TBL in 2017 deelnam aan de tweede Summit van Young leadership in Zhengzhou, kreeg de school wederom een uitnodiging voor deelname aan de derde Summit. Het thema is “Artificial intelligence and Smart campus”. Ook voor deze Summit geldt dat de leerlingen een presentatie geven over het TBL, Oss en Nederland. Ook vinden er enkele excursies plaats naar bijv. de Chinese Muur, zijn er debatten, is er een culturele uitwisseling tussen de deelnemende scholen enz. Deelnemen aan een Summit is een geweldige ervaring voor de leerlingen.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties