Aantal zomerinbraken in Brabant fors afgenomen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - Het aantal zomerinbraken in de provincie Noord-Brabant is afgelopen zomer met 17,8 procent gedaald ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van de meest recente Politiegegevens.

In de zomermaanden juli en augustus van 2018 waren er in de provincie Noord-Brabant in totaal 1.716 inbraakincidenten. Dit waren er 372 minder dan in de zomerperiode van 2017, waarin nog 2.088 keer werd ingebroken. Brabanders hebben te maken met een daling van 17,8 procent. Dit is een daling die sterker is dan de landelijke trend; die een daling laat zien van 14,1 procent.

Gemeentelijke verschillen
Inwoners van Noord-Brabant hadden vorige zomer over de gehele provincie last van 33,7 inbraakincidenten per 100.000 inwoners. De gemeente Eindhoven heeft te maken met de minst gunstige inbraakcijfers. Hier is het aantal inbraken per 100.000 inwoners 122,7. Ook in Roosendaal (119,4), Loon op Zand (111,4), Helmond (104,9) en Waalre (104,3) wordt er, per 100.000 inwoners, relatief vaak ingebroken. Aan de andere kant van het spectrum hebben Asten (0), Reusel-De Mierden (0) en Geertruidenberg (9,3) de beste papieren in de provincie.

Voordelen van inbraakpreventie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert al jaren campagne middels het ‘Maak het ze niet te makkelijk’ initiatief. Hierbij wordt woninginbraakpreventie onder woningeigenaren en huurders geprobeerd te stimuleren. "Dit doet de overheid bijvoorbeeld door te wijzen op het PKVW-certificaat en de Borg-norm; waarmee, naast veiligheidsvoordelen, ook financiële voordelen gemoeid gaan. Zo krijgen mensen die hun woning degelijk beveiligen, doorgaans korting op hun inboedelverzekering’’, zegt Rianne Veerman, verzekeringsdeskundige bij Independer.

Bekijk alle statistieken van het onderzoek in het dossier zomerinbraken van Independer.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties