Aantal klanten bij Voedselbank Oss stabiliseert

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - De Voedselbank voor Oss en omgeving ziet nog geen toename van het aantal klanten door de coronacrisis. In het afgelopen jaar is er zelfs een daling geconstateerd, maar begin 2021 is er een lichte stijging. Hiermee loopt de Osse voedselbank in de pas met de Brabantse voedselbanken. Voedselbanken Nederland ziet over 2020 wel een stijging van het aantal klanten met 7,2 procent. Deze stijging zit met name in de Randstad.

Bij de voedselbank in Oss waren op 31 december 2020 nog 179 huishoudens (526 personen) ingeschreven. Een jaar eerder waren dit er 193 (590 personen). Afgelopen maart verstrekte de voedselbank weer 188 voedselpakketten. Er is dus wel weer sprake van een opgaande lijn. Voedselbanken Nederland verwacht voor de komende maanden voor alle voedselbanken een stijging, tot mogelijk met vijftig procent van het huidige aantal huishoudens. Of dit ook in de regio Oss gebeurt, weet het bestuur van de Voedselbank voor Oss en omgeving niet. Alle maatregelen zijn getroffen om deze mogelijke toeloop aan te kunnen. Ook zijn er op dit moment nog voldoende producten.

Niks om je voor te schamen
Het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen en regelmatig geen gezonde maaltijd op tafel kan zetten, is groter dan de groep die een beroep doet op de voedselbank. In 2019 startten de voedselbanken het project ‘Onder de radar’. Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp. Daarom is er in december 2020 een nieuwe campagne gestart: ‘Niks om je voor te schamen’. Het coronavirus heeft laten zien dat tegenslag iedereen kan treffen, van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers en van startende tot bestaande ondernemers. Veel mensen schamen zich om beroep te doen op de voedselbank, terwijl voedselhulp vaak de eerste stap vooruit is.
Bestuurslid Yvo Molkenboer van de Osse Voedselbank denkt dat er ook in deze regio meer potentiële klanten zijn. Hij hoopt dat deze mensen over de drempel willen stappen en een beroep op voedselhulp gaan doen. "Wij staan er klaar voor", stelt hij. De daling in 2020 laat volgens hem zien dat klanten regelmatig hun problemen oplossen en weer op eigen benen kunnen staan en afscheid nemen van de voedselbank. Maar ook ziet hij dat sommige klanten hun maximale termijn van drie jaar halen en dan noodgedwongen afscheid moeten nemen.

De Voedselbank voor Oss en Omgeving helpt huishoudens uit de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd. Bij de Osse voedselbank zijn 55 vrijwilligers actief.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties