25 jaar Family Entertainment Centers in Nederland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VOLKEL - 25 Jaar geleden kwam de opkomst van Family Entertainment Centers (FEC’s) overgewaaid uit Amerika. Inmiddels kent Nederland honderden verschillende FEC’s; in allerlei soorten en maten. 11 Juli 1993 opende Bart de Graaff, oprichter van BNN en ook bekend onder de naam Bart Boos (= Bart Omroep Organisatie Stichting), het eerste FEC van Nederland.

Begin jaren 80 kwamen de FEC’s op in Amerika. Daar begon het vooral met indoor klimkooien voor kinderen, de zgn. softplay, gecombineerd met redemption games en horeca. Dit betrof dan vaak accommodaties van circa 1.000 vierkante meter. Voor een deel waren deze accommodaties gevestigd in of nabij shopping malls. Daarnaast zag je in Amerika grotere voorzieningen met outdoor attracties zoals bumper boats, botsauto’s, thema golf en batting cages (=kooien voor honkbal). Ook indoor voorzieningen als laser games en bowling groeide flink. Steeds meer verschillende soorten voorzieningen voor steeds andere doelgroepen werden er gecombineerd. FEC’s zijn hierdoor vaak onvergelijkbaar.

Wat gebeurde er in Nederland?
In 1993 startte Hemelrijk als eerste Nederlandse bedrijf een FEC op. Daarvoor moest het concept wel worden “vertaald” naar wat Nederlanders leuk vinden. De grote fel verlichte ruimten worden knus verlicht. De redemption games, behendigheidsspelletjes waarbij kinderen tickets kunnen winnen die gespaard worden en dan omgewisseld kunnen worden tegen prijsjes (= zoals op de kermis), wilden de Nederlanders niet voor hun kinderen. Dit zou teveel lijken op gokken. Een Nederlands bedrijf als De Carroussel in Vlissingen heeft dit wel grootschalig geïntroduceerd. Echt van de grond is dit concept elders niet gekomen.
In 1993 startte Hemelrijk meteen met thematisering. De binnenspeeltuin kreeg het thema Kinderkermis. De buitenspeeltuin werd ingericht als Verkeersspeeltuin. Daarnaast startte Hemelrijk met entertainment, het Poppentheater. Nog steeds worden er jaarlijks honderden voorstellingen gegeven.

Marktonderzoek
Voordat Hemelrijk startte, liet Ton Derks, de eigenaar, een marktonderzoek doen naar de behoefte aan binnenspeeltuinen. Niemand kende nog een binnenspeeltuin. De uitslag was dan ook, dat niemand er behoefte aan had.
Kinderfeestjes werden bijv. gevierd in het Golfslagbad in Oss. Dit leek Ton Derks omslachtig voor de ouders. Al die kinderen moesten zich omkleden, spullen die konden kwijtraken, etc. Een binnenspeeltuin leek hem voor hen veel gemakkelijker. Hij startte dus toch met zijn FEC, ondanks de negatieve uitkomst van het marktonderzoek. In 2 jaar groeide het aantal bezoekers van Hemelrijk door van 50.000 naar 100.000 per jaar.

Stand van zaken
Inmiddels kent Nederland een paar honderd binnenspeeltuinen (zie www.spronsen.com/brancheinfo/de-indoorspeelparadijzen-in-beeld/ en www.spronsen.com/brancheinfo/het-family-entertainment-center-leisurecentrum-in-beeld/). Met alleen een binnenspeeltuin gaat een bedrijf niet meer overleven. Sommige binnenspeeltuinen, zoals BillyBird Park Hemelrijk, groeien door tot een klein attractiepark. Andere binnenspeeltuinen vergroten hun aanbod voor de oudere doelgroep. Hiervoor voegde men trampolinehallen, klim- en touwenparcoursen, bowling, etcetera aan het aanbod toe. Bedrijven als de Voltage (www.devoltage.nl) hebben zelfs nauwelijks een binnenspeeltuin. Daarentegen heeft men verschillende excape rooms. Met vrijgezellenfeesten trekt men een heel ander publiek dan de traditionele binnenspeeltuin. Sommige binnenspeeltuinen experimenteren met kinderopvang. Kortom de branche is nog volop in ontwikkeling.

Bart Boos
25 Jaar geleden verrichte Bart Boos de opening van het eerste FEC van Nederland. Hij ging onder grote hilariteit van de spiraalglijbaan en koos daarbij voor begeleidend race geluid. Helaas heeft de oprichter van BNN zelf de ontwikkelingen van de branche niet meer mee mogen maken. Hij genoot er echter met volle tuigen van. Dit laten genieten van de gasten, was, is en zal altijd zijn het bestaansrecht van een FEC.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties