Woninginbraken in Noord-Brabant: cijfers en tips

Door 24 Webvertising

(bron: Pexels)

Eigenaren en huurders van duurdere woningen zijn naar verhouding het vaakst slachtoffer van een inbraak. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. Ook in buurten waar juist hele goedkope woningen staan, slaan inbrekers graag hun slag. Hoe vaak is er het afgelopen jaar in Noord-Brabant ingebroken? En wat kunnen bewoners doen om een woninginbraak te voorkomen?

WOZ-waarde speelt een rol bij keuze inbrekers
Ruim 20% van de bewoners van een woning met een WOZ-waarde van € 500.000,- óf meer geeft aan dat er in de afgelopen vijf jaar bij hen is ingebroken, óf dat er een poging tot inbraak is gedaan. Ongeveer 12% van deze bewoners acht de kans op een inbraak in de komende 12 maanden heel erg groot. Ook in wijken waar de gemiddelde WOZ-waarde juist heel laag is, wordt er vaak ingebroken. Mogelijk speelt de slechte woningbeveiliging hierin een rol.

Aantal inbraken in Noord-Brabant hoger dan gemiddeld
In Noord-Holland, Limburg en Noord-Brabant werd er de afgelopen vijf jaar relatief gezien het vaakst ingebroken. In de provincies Drenthe, Groningen en Friesland zijn de minste slachtoffers van een woninginbraak. Noord-Brabant is al jaren een populair doelwit voor inbrekers. In totaal waren er in 2018 in Noord-Brabant 5.716 pogingen tot inbraak. In Eindhoven wordt er het vaakst ingebroken, er vonden in totaal 899 inbraakpogingen plaats. Ook in de gemeente Landerd is het aantal woninginbraken toegenomen. Het waren er in 2018 3,8 per duizend inwoners. De kans dat er in Landerd wordt ingebroken is maar liefst 92% hoger dan in een gemiddelde Brabantse gemeente.

Tips om een woninginbraak te voorkomen
Elke woninginbraak is er uiteraard één te veel. Bewoners kunnen het met verschillende maatregelen lastig maken voor inbrekers. De meeste inbrekers gaan namelijk voor een snelle buit. Als ze lang bezig zijn om de woning binnen te komen, geven ze het snel op. Allereerst is goed hang- en sluitwerk op alle ramen en deuren noodzakelijk om een woninginbraak te voorkomen. Ongeveer 80% van de woninginbraken zijn impulsief. Inbrekers zien een deur of raam open staan en vinden op die manier hun weg naar binnen. Bewoners moeten dus altijd alle ramen en deuren sluiten als ze van huis vertrekken. Leg daarnaast alle waardevolle spullen uit het zicht of bij voorkeur in een kluis. Zorg er ook voor dat de buitenverlichting door gebruik van een tijdschakelaar altijd 's avonds branden als het donker is.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Om er zeker van te zijn dat de woning goed is beveiligd tegen inbraak, kunnen bewoners hun woning laten keuren door een erkend PKVW-beveiligingsbedrijf. Zij geven dan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) af. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor woningen die goed tegen inbraak zijn beveiligd. De woning moet dan aan een aantal zaken voldoen het gebied van inbraak- en brandpreventie. Het keurmerk is 10 jaar geldig. Mensen die in het bezit zijn van zo'n keurmerk kunnen in sommige gevallen korting krijgen op de inboedelverzekering. Hiervoor moet het certificaat opgestuurd worden naar de verzekeraar. De korting ligt ongeveer tussen de 10 -20%.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties