Grave

Woningbrand in Grave door mobiele telefoon

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - In een woning aan de Traverse in Grave ontstond dinsdagavond laat brand nadat een mobiele telefoon, die aan de oplader lag, vlam vatte. De bewoner zat achter zijn pc toen hij een vreemd geluid hoorde. Toen hij omkeek zag hij dat zijn mobiele telefoon in brand stond. Ook de gordijnen hadden inmiddels vlam gevat. Door snel optreden van de Graafse brandweer kon erger worden voorkomen. Hoe de telefoon vlam heeft kunnen vatten is op dit moment nog onbekend. De brandweer heeft de woning geventileerd. (foto's: Marco van den Broek)

|Doorsturen

Janus

2019-07-15 11:24:22

Verschrikkelijk wanneer je ineens ontdekt dat er brand ontstaat door je mobiel, laptop of ander device. Helaas is dit niet altijd te voorkomen, zelfs niet wanneer je originele accu's, kabels en laders voor je apparaten gebruikt. 

In het verleden kregen in dit soort situaties vaak 'namaak' batterijen, laders of kabels vrij gemakkelijk de schuld van de ontstane 'zelfontbranding' van bijv. een telefoon of laptop. Ofschoon het risico bij goedkope producten van inferieure kwaliteit, gemaakt door wazige fabriekjes ergens in een Chinese garage-box ongetwijfeld groter zal zijn, is er ook bij producten van A-merken een risico.

Het is altijd goed om de originele kabels en laders te gebruiken. Je mag er vanuit gaan dat deze afdoende zijn getest met het product waar ze bij geleverd worden. Ook al lijken ze vaak op elkaar, houd toch de juiste kabel en lader bij je device. 

Daarnaast is het belangrijk om je device (telefoon, tablet) van de laatste software-update te voorzien. Deze updates kunnen ook onderdelen bevatten die van invloed zijn op het laad-proces van de accu. Bij laptops heet zoiets een BIOS-update. Die krijg je meestal niet automatisch; In dat geval is het goed om op de website van de fabrikant te kijken, of je leverancier te vragen je te helpen. 

Een ander deel van het risico op brand in/door je device zit hem in de batterij -en hier heb je tegenwoordig geen keuze meer in / invloed op omdat ze ofwel in één soort geleverd worden en ook nog helemaal ingebouwd zitten zodat je ze zelf niet kunt vervangen. Het gaat vaak om een Lithium-ion (Li-ion) accu; Een oplaadbare accu die -ook al is hij erg klein- toch een grote capaciteit heeft. Nu luistert het productieproces van zo'n accu (en met name de inhoud) erg nauw. Wanneer bij de productie van de accu-cellen bijvoorbeeld het minste of geringste stofdeeltje terecht komt in een cel, kan dit -misschien pas op termijn- een begin vormen van een chemische reactie, mogelijk met ontbranding tot gevolg. De cel werd bij de productie immers 'vervuild' met het stofdeeltje. Tijdens het productieproces doen fabrikanten er alles aan om dit te voorkomen (stofvrije ruimtes, antistatische productielijn, stofzuigertjes in de productielijn etc), maar 100% voorkomen is lastig. 

Waarom dan niet terug naar de Nikkel-metaalhybride (NIMH) accu, zult u denken? Tja, die zijn veel groter, hebben veel minder capaciteit en voldoen niet meer voor de hedendaagse devices. Bovendien hebben die nogal last van het 'geheugen-effect' (dus wanneer je een half-lege NIMH-accu oplaadt, 'denkt' deze de volgende keer dat hij bij 50% restcapaciteit al leeg is). 

Kortom: altijd de meegeleverde kabels en laders gebruiken, bij ontbranding van je toestel NIET blussen met water (chemische brand, dus werkt niet), maar breng het toestel zo snel mogelijk naar buiten en leg het op een plek waar het niets anders kan aansteken. 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties