Grave

Kapel Graafse kerk gesloten na diefstal

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Het kerkbestuur van de parochie H. Elisabeth (Escharen, Gassel, Grave, Velp) sluit per direct het parochiecentrum en de dagkapel van de Graafse parochiekerk. "Het betreft een noodzakelijke, maar tijdelijke maatregel", zegt Alex van Megen, vice-voorzitter van het kerkbestuur. "We beseffen dat dit grote gevolgen heeft voor de honderden bezoekers van - met name - de dagkapel, die velen dierbaar is." (foto: Marco van den Broek)

De aanleiding van het besluit is het feit dat woensdagmiddag een minderjarige insluiper op heterdaad is betrapt toen hij zich - met een handlanger op de uitkijk - toegang verschafte tot de kerkruimte, die overigens goed beveiligd is (met camera’s en een modern alarmsysteem). Het kerkbestuur doet aangifte en geeft de beschikbare camerabeelden aan politie en justitie. De komende tijd worden de noodzakelijke maatregelen getroffen om de beveiliging te maximaliseren.

Het is niet voor het eerst dat de monumentale middeleeuwse kerk aan de Hoofdwagt getroffen wordt door dieven. De laatste maanden is voor tienduizenden euro’s aan lood en koper gestolen. De grenzen zijn, wat het kerkbestuur, bereikt. "De lasten die vandalisme en diefstal met zich meebrengen drukken onevenredig zwaar op de parochiële financiën. Deze vormen van toenemende criminaliteit bevorderen het veiligheidsgevoel niet. Het heeft, uiteindelijk, ook consequenties voor de toegankelijkheid van de Dom van Sint-Elisabeth, die in 2019 vele duizenden bezoekers verwelkomde en ontegenzeglijk de grootste toeristische trekpleister van de gemeente Grave is."

Totdat de noodzakelijke, aanvullende maatregelen getroffen zijn, zijn kerk en parochiecentrum gesloten en is er sprake van continue bewaking.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties